Ga naar de inhoud
Archief

Limburgse startup is op zoek naar Chinese rommel

Ondernemers Eline Stiphout en Jan Kolijn. Beeld © RTL Z

Het jonge afvalverwerkingsbedrijf Tusti uit Montfort zoekt uitbreiding in China. Twee jaar na de oprichting is Nederland al te klein.

Tusti is een jong bedrijf uit Limburg dat bestaat uit een slimme ingenieur van de TU Eindhoven en het afvalbedrijf STIphout van Eline Stiphout: samen TUSTI. Vorig jaar werd Tusti verkozen tot beste chemie-startup van Nederland.

Het productieproces om extra vet afval zoals de verpakkingen van frituurvet schoon te maken en zo geschikt te maken voor hergebruik, maakte grote indruk. En die prijs bestond onder meer uit deelname aan een handelsmissie naar China. Deze maand was het zover. Samen met een dertigtal andere bedrijven en staatssecretaris Martijn van Dam vertrokken Eline Stiphout en Jan Kolijn naar Shanghai.

'Milieuvriendelijk en herbruikbaar'

"We zijn op zoek naar klanten voor ons product. Die kunnen met de plastic korrels die wij maken opnieuw plastic producten maken", zegt Stiphout. "Met name producten van hard plastic zoals kratten en bloempotten. Maar hopelijk binnenkort ook opnieuw verpakkingsmateriaal."

Het unieke aan het product van Tusti is dat ze het vet met koud water en een zelf ontwikkeld schoonmaakmiddel van het plastic kunnen scheiden. Op het schoonmaakmiddel is patent aangevraagd. "Het is milieuvriendelijk omdat we naast het plastic ook het vet opnieuw kunnen laten hergebruiken." Van het afval dat Tusti aanneemt, hoeft dus niets te worden weggegooid.

In China reizen Stiphout en Kolijn naar Shanghai en Guangzhou.

Bekijk hieronder de reportage over hun ervaringen:

Bron: RTL Z
Dit is een artikel van