Ga naar de inhoud
Archief

Staatssecretaris Van Dam: Van made in China naar made for China

Staatssecretaris Martijn van Dam (links). Beeld © RTL Z

De grootste techbeurs van China is vandaag begonnen in Shanghai, met Nederland als eregast. Staatssecretaris Martijn van Dam was bij de officiële opening, hij ziet volop kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Guest of Honour zijn betekent dat zo'n dertig Nederlandse techbedrijven zich in een strategisch bij de ingang gelegen paviljoen kunnen presenteren aan Chinese ondernemers.

Grote bedrijven als Philips, Akzo Nobel en VDL zijn er van de partij. Maar ook kleine startups zoals SoliQz uit Rotterdam dat chemische producten maakt en Tusti, en samenwerkingsverband tussen de TU Eindhoven en het Limburgse afvalverwerkingsbedrijf Stiphout. Chinese bedrijven zoeken bij de Nederlanders vooral de technologie en kennis om zelf beter te worden in afvalverwerking of voedselproductie. 

Bekijk de reportage van verslaggever Maarten Veeger: 

Volgens demissionair staatssecretaris Martijn van Dam, die de beurs openende samen met onder meer de burgemeester van Shanghai, transformeert China zich snel. "Het was tot nu toe vooral Made in China dat werd geëxporteerd. Het wordt meer Made for China. Voor Nederlandse bedrijven die hier willen investeren biedt dat grote kansen."

Het nut van een Holland paviljoen is er volgens Van Dam groot: "Kleine en middelgrote bedrijven liften mee op de imago van ons land. Dat grote Nederlandse bedrijven hier ook zijn is alleen maar goed voor Nederland. Ze helpen onze marketing als land."

Pleidooi Van Dam

In dat kader pleit Van Dam er ook sterk voor dat grote Nederlandse bedrijven Nederlands blijven. "Daar ben ik altijd voor. Nederland heeft een aantal grote sterke bedrijven die van strategisch belang zijn voor onze economie . Het kabinet kijkt ook naar de mogelijkheden om die bedrijven te behouden."

Overigens staan in het Holland-paviljoen in Shanghai ook bedrijven die inmiddels niet meer in Nederlands eigendom zijn. Chipmaker NXP (inmiddels Amerikaans) is er daar een van.

En op de stand van Akzo Nobel, dat worstelt met overnamepogingen door het Amerikaanse PPG, was geen medewerker te vinden. In Shanghai leek het erop alsof ze zich niet meer in Holland thuisvoelen.