Archief

Nieuwe techniek voor taxateur: 'Rondje met kladblok is wel erg jaren 80'

29 oktober 2019 06:15 Aangepast: 29 oktober 2019 06:16
Beeld © Getty

Het taxeren van huizen is tijdrovend, ouderwets en taxateurs werken onvoldoende onafhankelijk. Het zijn veelgehoorde klachten over een sector die lijkt te schreeuwen om vernieuwing. Bij Taxapi proberen ze het met een deels geautomatiseerde werkwijze. "Veel processen zijn nog erg jaren tachtig", zegt medeoprichter Patrick Fleur.

Een gemiddelde taxateur maakt na een taxatieverzoek een rondje door een huis, schrijft wat op een kladblok, maakt foto's en gaat dan terug naar kantoor om via de website van een van de validatie-instanties zoals de NWWI een vragenlijst in te vullen. "Dat zag ik ook bij mijn vriendin, die taxateur is", zegt Fleur in gesprek met RTL Z. "Veel werk is handmatig."

Ouderwets en tijdrovend, concludeerde hij drie jaar terug. En dus richtte hij een bedrijf op dat de taxatiebranche flink op moet schudden. Komende week verhuizen Fleur en de drie andere oprichters van Taxapi naar een nieuw kantoor in Den Bosch. De eerste fulltimer is net aangenomen en bijna tweehonderd taxateurs gebruiken de dienst. "Nederland telt er zesduizend, als we de helft als klant hebben, zeg ik: missie geslaagd."

Meestal verschijnt een taxatierapport binnen een paar dagen, bij Taxapi kan het binnen een paar uur, zeggen ze. Er werd een applicatie voor ontwikkeld, waarin taxateurs hun data kunnen verwerken en rapporten kunnen opvragen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Onderbuikgevoel onderbouwen met cijfers: big data voor mkb'ers

Druk op woningmarkt

"De software correspondeert direct met het validatie-instituut, dat de gegevens namens de bank controleert", zegt Fleur. Ook worden de nodige gegevens uit bijvoorbeeld het Kadaster automatisch toegevoegd aan het taxatiedossier. Normaal gesproken moet een taxateur dat allemaal handmatig doen. De betalingen en facturen worden eveneens via het systeem verwerkt. Na een betaling via iDeal krijgt de aanvrager het rapport in zijn mail.

Taxateurs betalen 27,50 per taxatie via Taxapi. Volgens Fleur levert het hen al snel een tijdsbesparing op van 50 procent, al is dat niet onafhankelijk onderzocht. "Tijdgebrek is het nummer-één-probleem van taxateurs, door de huidige verhitte woningmarkt hebben ze het enorm druk", zegt hij.

Er heerst gekte op de woningmarkt. Woningzoekers hebben in tijden niet zo weinig keuze gehad. Het aanbod dat er wel is, vliegt voor veel geld over de toonbank, terwijl de regels voor hypotheken strikter worden. Wie een huis wil kopen, krijgt geen hogere hypotheek bij de bank dan de taxatiewaarde. Taxateurs zouden daarom onder druk staan om de waarde van koopwoningen zo hoog mogelijk in te schatten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Taxateurs onder druk gezet om waarde koopwoning hoog in te schatten

'Systematische overwaardering'

De Nederlandsche bank zegt zelfs dat er sprake is van 'systematische overwaardering'. De taxatiewaarde komt vaak niet onafhankelijk tot stand, maar is gebaseerd op de koopsom. Volgens de DNB hebben betrokken partijen te veel belang bij een succesvolle transactie. "Daardoor komt de onafhankelijkheid van de taxateur onder druk te staan."

Zowel DNB als waakhond AFM pleiten voor wetgeving om de onafhankelijkheid en kwaliteit van taxaties te verbeteren. Maar belangenclubs NVM en VBO zijn tegen, zij zien meer in een nieuw, meer uitgebreid taxatiemodel.  

Gaat nieuwe technologie helpen?

Kunnen nieuwe technieken uitkomst bieden om taxeren beter te maken? "Taxeren is nu mensenwerk en daarmee foutgevoeliger, zegt Fleur. "Door techniek te gebruiken kan een taxateur zich bovendien meer focussen op dat deel van zijn werk waar hij waarde toevoegt, kennis en kunde over vastgoed." 

Met alle data uit Taxapi hoopt hij uiteindelijk het werk van taxateurs beter inzichtelijk te maken: waardeert iemand standaard hoger? Dan kunnen de gegevens dat laten zien. "Het is er nog niet, maar ook een ratingsysteem zoals de chauffeurs van Uber dat kennen, zou voor taxateurs mogelijk kunnen zijn", filosofeert de ondernemer over de toekomst van zijn bedrijf.

Regulering nodig

Maar Taxapi alleen is niet genoeg om het systeem te veranderen. "Ik denk dat het onvoldoende is om fraude en prijsopdrijving te voorkomen", zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar housing systems aan de TU Delft. "Het instrument verhoogt vooral de efficiency." Daarom pleit ook Boelhouwer voor regulering.

Fleur is het ermee eens, maar hoopt daarmee vooral dat de dominantie van een paar grote spelers in de markt wordt doorbroken.

"Ik noem geen namen, maar ze bestaan vanwege hun historische machtspositie. Over tien jaar ziet deze sector er heel anders uit."

Den Bosch Dataweek

Data voor ondernemers

Wat kun je uit big data halen voor je bedrijf, en hoe begin je eraan om data te verzamelen én analyseren? Welke goede voorbeelden zijn er al van projecten waar data succesvol toegepast zijn? In aanloop naar de Den Bosch Dataweek (van 28 oktober tot 2 november) duikt RTL Z in de wereld van data voor ondernemers. Je vindt alle verhalen en video's op onze bundelpagina. De inhoud van deze producties is redactioneel onafhankelijk gemaakt.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van