Van onze partner Den Bosch Dataweek

5 redenen om je in datastad Den Bosch te vestigen

30 oktober 2019 12:17 Aangepast: 11 november 2019 11:48

De Brabantse provinciehoofdstad Den Bosch zet volop in op de ontwikkeling van een gunstig vestigingsklimaat voor ondernemers die in data de nieuwe brandstof voor hun bedrijf zien. Met hoogwaardige opleidingen en een dynamisch ondernemersklimaat vormt Den Bosch een cluster van kennis en bedrijvigheid.

‘Met een snel groeiend ICT-cluster, de nummer 1 Data Science Universiteit (JADS), de Den Bosch Data Week, veel incubators en hotspots voor bedrijven actief in de digitale economie en met diverse hogescholen die meermaals zijn bekroond tot de beste van Nederland, heeft Den Bosch vele troeven in handen’, zo meldt de website van Den Bosch Datastad. Maar wat zijn nou eigenlijk de vijf belangrijkste redenen om je als data driven ondernemer in Den Bosch te vestigen?

De netwerkcultuur

Den Bosch is meermalen uitgeroepen tot één van de prettigste woon-, winkel- en werksteden van Nederland. Met een fantastisch historisch centrum vol winkels en horeca, de spreekwoordelijke Brabantse gemoedelijkheid, uitstekende woonbuurten en veel kantoorruimte. De schaal van de stad en informele omgangsvormen zorgen ervoor dat je als ondernemer snel je weg vindt en nog belangrijker: contacten legt. Die combinatie van een Bourgondische netwerkcultuur, diversiteit aan bedrijven en vakkennis dragen allemaal bij aan de sterke netwerkcultuur.

Start-up klimaat

Een gunstig start-upklimaat moet aan verschillende dingen voldoen. Om te beginnen moet er plek zijn om te ondernemen. Financierders en investeerders moeten er hun weg vinden. Hoogwaardige kenniswerkers moeten er graag willen wonen of opgeleid worden. En er moet ruimte zijn om van start-up door te groeien naar scale-up en enterprise. Den Bosch tikt alle boxjes aan. Mede dankzij het JADS, de toonaangevende academie puur gericht op datawetenschap, biedt Den Bosch een rijk ecosysteem dat als voedingsbodem fungeert voor ambitieuze dataondernemers.

Verantwoorde datastad

Met het vergaren en exploiteren van data komt ook een bijzondere verantwoordelijkheid. Datagebruik kan niet zonder vertrouwen. Vandaar dat Den Bosch sterk inzet op het toepassen van data for good. Den Bosch stimuleert dat data gebruikt wordt voor het verbeteren van het leefklimaat in de stad en het welzijn van de bewoners Zo wordt data een middel om werk, wonen, leven en studeren smart te maken, waarbij iedereen profiteert. De dialoog met de stad en haar inwoners over data zal continu gevoerd blijven worden.

Zichtbare resultaten

Den Bosch als datastad moet geen puur academische gelegenheid zijn maar juist gericht zijn op een praktische invulling. Daarom is naast de pioniersrol veel aandacht voor de ontwikkeling van concrete producten gebaseerd op data. Bijvoorbeeld als toepassing in de sport, waar data een steeds grotere rol gaat spelen bij het trainen en coachen van topatleten. Ook onderwijsvernieuwing en verbetering is zo’n sociaalmaatschappelijk doel waarin data een grote rol speelt. De data mag wellicht onzichtbaar zijn, de resultaten zijn concreet en tastbaar. En daar kun je als ondernemer van profiteren.

Onderwijs & Bedrijfsleven

Den Bosch als datastad gelooft in de elkaar versterkende combinatie van kennis en ondernemerschap. Dankzij de aanwezigheid van hoogwaardige bedrijven zoals SAP en BIM, is er reeds een cultuur waar hoogwaardige kenniswerkers niet alleen in de stad opgeleid worden, maar ook blijven wonen en werken. Die ervaring en capaciteit versnelt het opzetten en uitrollen van nieuwe initiatieven. Waarbij de kennisinstituten opleiden voor een vraag die aansluit op het bedrijfsleven, en de bedrijven hun kennis weer delen met de opleidingen. De kracht van de synergie.

Nieuwsgierig? Kom naar de Den Bosch Dataweek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van