Ga naar de inhoud
Van onze partner Dataweek Den Bosch

Den Bosch helpt ondernemers met datagedreven ondernemen

Martin Houben is een van de drijvende krachten achter het Bossche platform Driven by Data. Door MKB ondernemers in aanraking te brengen met de mogelijkheden van data, zwengelen ze met succes het vliegwiel van de digitale transformatie aan.

Al een paar jaar worstelt met name het MKB in Nederland met het probleem dat de productiviteitsgroei, lang de groeimotor van het Nederlandse bedrijfsleven, stokt. Waar grote bedrijven investeren in digitale transformatie en data, blijft het MKB achter. Volgens Martin Houben, in Den Bosch in het dagelijks leven directievoorzitter van Rabobank ’s-Hertogenbosch en Omstreken, is dat een probleem. “Het MKB kan groeien door beter gebruik te maken van hun eigen data als ze weten waar ze die kennis vandaan moeten halen of toepassen.”

Focus ontbrak

Nu verkeert de Brabantse hoofdstad Den Bosch in de gelukkige omstandigheid dat het als eerste en enige stad in het land een academie speciaal gericht op datawetenschappen binnen de stadsgrenzen heeft. Binnen dit JADS worden de datawetenschappers van de toekomst opgeleid. Uit onderzoek van VNO/NCW in 2017, vertelt Houben, kwam nog meer goed nieuws. In Den Bosch is volop ICT-bedrijvigheid met veel bedrijven en veel banen. Er is ook een hogeschool aanwezig. “We voldeden volgens het onderzoek aan alle voorwaarden om een kenniscluster rond data op te richten. Alleen de focus ontbrak.”

Bossche bollen

Om meer richting te geven aan de tot voor kort versnipperde kennis rond data, werd in 2018 het platform Driven by Data opgericht. Volgens Houben is het platform erop gericht om lokale ondernemers heel gericht op de mogelijkheden van data te wijzen. Houben noemt als voorbeeld een bakkerij en lunchroom Royal waar ze Bossche Bollen bakken en verkopen. Door onderzoek te doen naar invloeden als het weer konden ze het verkooppatroon veel beter voorspellen. Hierop werden de volumes van de te bakken bollen afgestemd en het aantal personeelsleden achter de toonbank. Houben: “Zo kon men de verspilling en de nee-verkoop terugdringen en beter aansluiten op de vraag.”

Vergroot bewustzijn

Een ander voorbeeld is kapper Change Hairstyling waar de eigenaar Jos Beks de knipbeurt van afspraak tot föhnen in kaart bracht en zo een veel beter inzicht kreeg in de productiviteit van zijn medewerkers, de piekmomenten van klantbezoek en de vraag van zijn klanten. Houben zegt dat dit soort voorbeelden heel belangrijk zijn bij het overwinnen bij de eventuele koudwatervrees van ondernemers: “Het vergroot het bewustzijn en laat zien dat je ook als kleinere ondernemer kunt segmenteren en je productiviteit verhogen.”

Heel concreet

Het platform draait nu ruim een jaar en heeft door MKB’ers te koppelen aan het datalab van het JADS, al tachtig zaken geholpen bij het zetten van de eerste stappen richting datagedreven ondernemen. Ondernemers nemen deel aan masterclasses of krijgen een maturityscan zodat ze zich bewust worden van mogelijkheden die data voor hun bedrijf kunnen hebben. “Wat we doen is heel concreet. We lossen een probleem op en helpen zo het vliegwiel van de digitalisering in gang te brengen.” Volgens Houben met succes: “Zestig procent van de ondernemers geeft een vervolgopdracht.”

Digitale werkplaatsen

Houben heeft er alle vertrouwen in dat de inspanningen van het platform Driven by Data Den Bosch als datastad verder op de kaart zullen zetten. Door de aanwezigheid van het kenniscluster is de kennis dichtbij. Hoe meer bedrijven data succesvol inzetten, des meer anderen zullen volgen. En de combinatie van ondernemersdrift en een gunstig vestigingsklimaat doen de rest. Maar Houben geeft aan dat het geen exclusief Bossche aangelegenheid is. Houben: “Het is juist van belang het initiatief te verbreden over Brabant en heel het land. Inmiddels zie je ook dat het ministerie van EXK ook de digitale werkplaatsen inricht. Daar kunnen ondernemers terecht kunnen voor vragen en advies. Iedereen die slim is kan hiervan profiteren.”

Driven by Data op de Dataweek Den Bosch

Platform Driven by Data is aanwezig op de Dataweek Den Bosch met een Inspiratieplein. Keynote spreker Jacob de Vlieg heeft het over de kansen in agri. Verder staan Jeroen de Haas van de Avance Hogeschool, Daan Kolkman en Ruud Sneep van JADS en Tineke Kemperman van de gemeente Den Bosch op het podium. Een onderneming als Republic vertelt over datagedreven ondernemen in de praktijk.