Archief

Deze kapsalon is energieneutraal: 'Er zijn meer idioten zoals ik nodig'

07 oktober 2019 06:31 Aangepast: 07 oktober 2019 06:59
Peels Haarmode in Eindhoven is energieneutraal Beeld © Peels Haarmode

In een jaar tijd heeft Jeroen Peels 24,4 megawatt aan stroom opgewekt en ruim 8000 kilo CO2 bespaard. "Dat staat gelijk aan het werk van 28 bomen", zegt hij. De ondernemer achter 'de eerste energieneutrale kapsalon van Nederland' hoopt dat meer ondernemers opstaan om hun zaak te verduurzamen. "Maar laat je goed voorlichten, er komt veel op je af."

Energie besparen wordt voor ondernemers steeds meer een moetje. Het is voor veel bedrijven al verplicht, net als het melden van de maatregelen die je neemt. Maar waar de een nog tobt over de aanpak, is de ander al mijlenver vooruit.

Zo is Peels Haarmode in Eindhoven sinds september 2018 energieneutraal. Soms wordt er zelfs stroom teruggeleverd, vertelt eigenaar Jeroen Peels. In zijn zaak hangt een computerscherm waarop de energiebesparing en -winst wordt bijgehouden. "Dat is ook een beetje voor onze klanten. We willen dit uitdragen, maar aan de buitenkant zie je er weinig van."

Gasrekening verdwenen

Peels kreeg het stempel 'eerste energieneutrale salon van Nederland', maar de winst zit vooral achter de schermen, weet hij. "We moeten onderhand met z'n allen iets gaan doen voor het klimaat. Dat is één", zegt hij over de keuze. "Maar het bespaart ook enorm in de kosten."

De gasrekening is helemaal verdwenen met het vertrek van de gasketel en aan elektra is hij nog maar zo'n 150 euro per maand kwijt. Dat geld gaat vooral naar een aansluiting op het netwerk en de kosten voor het terugleveren van energie aan het netwerk. 

Peanuts voor een kapsalon waar negen mensen werken en veel wordt gewerkt met (warm) water en energieverslindende apparaten. "Een vriend van mij liet een aantal jaar geleden zijn huis verduurzamen, hij nam zonnepanelen. Hij liet trots zien hoe zijn energiemeter achteruit liep. Dat is zo gek nog niet, dacht ik toen."

Jeroen Peels, eigenaar Peels Haarmode Jeroen Peels, eigenaar Peels Haarmode

Zeven tot tien jaar terugverdientijd

Peels liet eerst zijn eigen huis onderhanden nemen, maar toen er twee jaar geleden verbouwplannen lagen voor de zaak wilde hij het 'meteen goed doen'. De zaak bleef tijdens de verbouwing open. In totaal werd er voor 400.000 euro verbouwd, zo'n 75.000 euro daarvan ging naar energiebesparende maatregelen. "Daarop zit een terugverdientijd van zeven tot tien jaar", rekent Peels voor.

De ondernemer verdiepte zich in de materie, maar schakelde ook experts in om zijn zaak te veranderen: een heuse duurzaamheidsarchitect smeedde de plannen en een adviesbureau zocht uit welke subsidies Peels kon gebruiken. "Je kunt wel als een dolle een warmtepomp nemen, maar als die warmte vervolgens uit openstaande kieren vliegt heb je er niets aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Zonnepanelen aanleggen: zo doe je dat (en dit kost het)

'Isoleren is stap één'

Energie besparen is een 'totaalplaatje', zegt de ondernemer. "Isoleren is stap één. Je moet je goed laten adviseren, want er komt veel op je af en lang niet alles is geschikt." Zo zijn er verschillende warmtepompen, weet Peels. "Een luchtwarmtepomp maakt veel herrie en verbruikt enorm veel stroom. Dat is niet wat je wilt."

Koelen is voor Peels belangrijk. Er werd gekozen voor een aardwarmtepomp die ervoor zorgt dat het 's zomers koel blijft en 's winters warm, een speciaal ventilatiesysteem helpt hier ook bij. "Onder de kapsalon zijn vijf putten geboord, er liggen kilometers aan slangen", vertelt Peels.

Driedubbel glas

Het systeem haalt koud water met een koelmiddel uit de putten. Gaandeweg verwarmt dit zich via aardwarmte tot een constante 15 graden. De pomp verwarmt het water desgewenst verder voordat het naar de vloerverwarming stroomt. "Het is heel efficiënt", aldus Peels.

De truc is om een systeem te maken dat net zoveel energie verbruikt als het opwekt, zegt Peels. Dat doet hij ook met behulp van zonnepanelen op het dak van de salon. Er is flink geïsoleerd, de ramen hebben driedubbel glas en er is ledverlichting in de zaak.

De kapsalon heeft vloerverwarming, ledlampen en zonnepanelen De kapsalon heeft vloerverwarming, ledlampen en zonnepanelen

Flink karwei

Het was een flink karwei, die verbouwing, maar Peels zou het zo weer doen, belooft hij. "Ik zou zelfs verder willen gaan. Dit is een bestaand pand, maar bij nieuwbouw is veel meer mogelijk. Ik snap niet dat de overheid de warmtepomp niet nu al overal verplicht stelt. Dat zouden ze moeten doen in plaats van zitten vitten op de boeren."

Ondernemers moeten volgens Peels zelf maar eens het sommetje maken. "Op korte termijn is een ketel goedkoper, maar die verbruikt ook als een gek en de energiekosten stijgen alleen maar. Weet je, als niemand begint, gebeurt er niks. Er zijn veel meer idioten zoals ik nodig."

Energieweek

Iedereen moet stappen maken om klimaatverandering tegen te gaan, ook mkb-ondernemers. De milieuregels zijn streng, maar er valt ook veel te besparen. Hoe pak je verduurzaming van je bedrijf handig aan, zonder grote investeringen? Welke subsidies zijn er mogelijk en hoe krijg je alles geregeld? RTL Z zoekt het uit in de Energieweek, van 7 t/m 13 oktober, in samenwerking met Essent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van