Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Van Trends in Export

De exportbelofte van Oost-Europa

04 april 2019 11:42 Aangepast: 04 april 2019 12:23

In het rapport Trends in Export wordt Oost-Europa het meest genoemd als nieuw betreden buitenlands markten. Wat maakt Bulgarije, Hongarije, Roemenië, Slowakije en Tsjechië zo aantrekkelijk?

Dana Bodnar is werkzaam als econoom bij kredietverzekeraar Atradius en gespecialiseerd in Oost-Europa. Als een van de belangrijkste redenen voor de exportkansen richting landen als Bulgarije, Hongarije, Roemenië, Slowakije en Tsjechië noemt ze de bovenmatige economische groei vergeleken met het Europees gemiddelde. “Ook al lijken we de piek achter ons te hebben, die groei zal de komende jaren nog wel even doorzetten.”

Voornaamste reden dat de top 5, zoals Bodnar de Oost-Europese groeilanden noemt, harder groeien dan de rest is dat het kleinere economieën waren om te beginnen. Bulgarije valt in het rijtje extra op. Het land komt in het onderzoek naar voren als een van de meest veelbelovende groeimarkten. Bodnar: “Bulgarije kampt nog wel met veel corruptie, wat export naar het land bemoeilijkt. Maar het land werkt hard aan hervormingen en voert die ook uit.”

Op westers niveau

Zoals Bulgarije groeit door beter beleid, denkt Bodnar dat ook de andere Oost-Europese landen hier wel bij varen. Bodnar: “Beter overheidsbeleid vormt de basis. Daardoor groeit het vertrouwen in deze landen wat de handelsrelatie ten goede komt.”

Nederlandse sectoren die kansen in Oost-Europa benutten zijn heel divers, maar een aantal weet in alle vijf de landen groei te realiseren. Nederlandse fabrikanten van machines vallen volgens Bodnar op. In Hongarije en Tsjechië komt de groei op vijf en naar Bulgarije wordt zelfs tien procent meer geëxporteerd.

Bodbar verklaart de Oost-Europese groeikansen ook door de integratie van de Duits-Oost-Europese supply chain, een economisch cluster van chemische industrie, auto- en machinefabrikanten. Wat ook helpt: de bijdrage uit de Brusselse structuur- en Investeringsfondsen beginnen hun vruchten af te werpen. “Ze zijn druk bezig hun snelwegen, spoor en metro’s op het niveau van het westen te brengen.”, aldus Bodnar.

Groeiwonder Bulgarije

Naast alle kansen zijn er ook uitdagingen voor de Oost-Europese landen, zegt Bodnar. Met name wetgeving en opkomend nationalisme vormen bedreigingen voor de exportkansen van Nederlandse exporteurs, stelt Bodnar. “Net als bureaucratie vormt dat een risico.” Volgens haar hebben deze ontwikkelingen echter geen invloed op de betalingsdiscipline, die hier niet merkbaar onder lijdt.

Een ander punt is dat sommige van de top vijf landen geheel eigen uitdagingen hebben, zoals een krimpende work force en vergrijzing. Vooral groeiwonder Bulgarije lijdt daar onder. Bodnar: “Je merkt dat er vooral moeite is met het werven van hoogopgeleid, specialistisch personeel. Dat houdt de groei wel een beetje tegen.”

Groeiende vraag

Veel Oost-Europese landen zijn nog maar tien jaar toegetreden tot de EU. Dat betekent dat veel economische ontwikkeling nog in een premature fase zit. “Er is nog heel veel ruimte om op gelijk niveau met het westen te komen. Zowel wat betreft wetgeving, infrastructuur en de opleiding van personeel. Ook de rol van landen als Bulgarije als gateway naar Rusland, zal blijven groeien. Net als de groeiende vraag naar bijvoorbeeld auto’s: die zal de Oost-Europese economieën blijven aanjagen.”

Overall is Bodnar heel positief. “Zo lang de kloof tussen Oost- en West-Europa blijft bestaan, zie ik grote groeikansen op de lange termijn voor deze landen. Nederlandse exporteurs kunnen daar zeker van profiteren.”

Meer weten over de ontwikkelingen van de Nederlandse export? Meld je aan voor Trends in Export 2019.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van