Archief

Jan Peter Balkenende over nexit: Thierry Baudet praat onzin

03 april 2019 16:37 Aangepast: 04 april 2019 11:44
Jan Peter Balkenende Beeld © RTL Z

De Europese Unie is toe aan een 'nieuw verhaal'. De tijd van ‘crisismanagement’ moet maar eens voorbij zijn. Daarvoor pleit oud-premier Jan Peter Balkenende in gesprek met RTL Z. Voor partijen die pleiten voor een nexit, het opzeggen van het EU-lidmaatschap door Nederland, heeft hij geen goed woord over. 

“Dat van incident naar incident oplossingen proberen te vinden. We moeten uit deze fase komen”, zegt Balkenende tijdens Trends in export 2019. 

Europese Grondwet, financiele crisis, brexit

Hij verwijst daarmee naar de jaren waarin hij minister-president was van Nederland en daarna, waarin de Europese Unie te maken kreeg met het wegstemmen van de Europese Grondwet door Nederland en Frankrijk, het managen van de financiële crisis en - meer recent, de brexit. 

“Onze toekomst ligt in Europa, laten we die agenda oppakken. Maak een nieuwe verhaal voor Europa, laat resultaten zien, werk aan hervormingen en praat ook over waarden in Europa”, aldus de voormalig leider van het CDA.

Nexit ondenkbaar

Het verlaten van de Europese Unie, zoals de Britten nu doen, is ondenkbaar volgens Balkenende. In de huidige Tweede Kamer pleit de PVV daarvoor.

Het Forum voor Democratie van Thierry Baudet schaarde zich recentelijk ook meer dan eens achter een zogenoemde nexit. De partij lijkt de laatste tijd wat minder uitgesproken op dat punt, signaleert de oud-premier.

"Ik denk dat Thierry Baudet wel weet dat het eigenlijk onzin is wat hij zegt."

Zo suggereerde FvD-leider Baudet eerder in de Tweede Kamer als minister-president niet naar vergaderingen van de Europese Raad te zullen gaan. 

Grondslagen onder welvaart

“Dan kun je beter geen premier worden”, reageert Balkenende lachend. 

Hij vervolgt: “Ik denk dat Thierry Baudet wel weet dat het eigenlijk onzin is wat hij zegt. Want als je nu praat over de Nederlandse economie en je zet je zo af tegen Europa, dan ben je bezig de grondslagen onder de welvaart, onder de economie weg te slaan. Als hij die positie wil nemen, moet hij dat vooral doen, maar mij heeft hij niet aan zijn kant.” 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van