Ga naar de inhoud
Van onze partner KPN

Digitaal transformeren is uitdagend én kansrijk

Het Nederlandse bedrijfsleven is druk bezig met de voorbereiding op digitale transformatie of al flink op weg, zo blijkt uit recent onderzoek van KPN. Maar succes staat of valt met ambitie aan de top.

KPN organiseert dit jaar The Digital Dutch dag. Een event waar ondernemers, beslissers en andere geïnteresseerden worden bijgepraat over digitale kansen. Dit keer is het thema, hoe kan het ook anders, digitale transformatie. 

Barrières en uitdagingen

Sprekers als KPN CEO Maximo Ibarra, Ingo Uytdehaage van Adyen en schaatser Kjeld Nuis laten hun licht schijnen op digitale transformatie. Daarnaast zijn er tal van breakout sessies waar dieper wordt ingegaan op zaken als 5G, IoT, AI, VR en machine learning.

Voorafgaand aan de dag voerde KPN in samenwerking met onderzoeksbureau Blauw een onderzoek uit onder zowel werknemers als verantwoordelijken. Grofweg zijn er twee vragen gesteld. Een: hoe werkend Nederland de digitale transformatie binnen hun organisatie ervaart. En twee: wat volgens verantwoordelijken de belangrijkste drivers, barrières en uitdagingen zijn.

Enige zorgen

Opvallend is dat werkend Nederland steeds beter bekend raakt met Digitale Transformatie. De helft heeft hier nu een beeld bij, terwijl dat percentage vorig jaar nog op 39 procent lag. Bekendheid is overigens niet hetzelfde als volledig op de hoogte zijn: veel werknemers denken bij het transformatieproces vooral aan het omzetten van documenten naar een digitaal format en aan het digitaliseren van processen.

Ook positief: maar liefst driekwart van de ondervraagde werknemers heeft een positief houding bij digitale transformatie. Een enkeling is negatief, vanwege de zorgen over het verliezen van hun baan. Een kwart verwacht dat de functie uitdagender wordt en een vijfde denkt dat het werk leuker en afwisselender gaat worden. Een even grote groep maakt zich enige zorgen dat de baan ingewikkelder wordt.

Tot slot valt de positieve houding op over grote digitale veranderingen. De helft zou zich wel durven laten opereren door een operatierobot. Over de snelheid waarmee we allemaal autonoom autorijden, is men wat terughoudender. Slechts een derde denkt dat dit binnen tien jaar al zo ver is.

Meekrijgen werknemers

Wat betreft de verantwoordelijken blijkt dat deze volop bezig zijn met hun transformatieproces, al zit een flink aantal nog wel in de voorbereidende fase. Veel ondernemers, werkgevers en IT-managers proberen op dit moment de juiste mensen te vinden die het transformatieproces kunnen gaan uitvoeren. Dat wordt tegelijk als de grootste uitdaging gezien, naast het meekrijgen van de huidige werknemers.

Digitale transformatie wordt niet als een geïsoleerd proces ervaren. Vrijwel alle onderdelen van de organisatie worden geraakt. Van IT, processen en bedrijfscultuur tot de organisatiestructuur. 

De beslissers zien nu al resultaat van de omwentelingen waar ze mee bezig zijn. Hogere productiviteit, betere samenwerking en een toegenomen klanttevredenheid worden veel genoemd als voordelen die met een digitaal transformatieproces te bereiken zijn. IT en Operations worden genoemd als de afdelingen die het meest profiteren. Al denkt ook zo’n een op de tien ondervraagden dat de hele organisatie er op vooruit gaat.

Complexiteit van data

Interessant is dat het thema dat veel genoemd wordt als een belangrijke driver voor succes, namelijk ‘veiligheid en betrouwbaarheid’, ook als grootste uitdaging wordt gezien. Wie hier goed in is, kan geweldig scoren, maar wie dit door verouderde IT-systemen of de complexiteit van data niet goed regelt, heeft meteen een enorm issue.

Wanneer komt 5G nu echt en wat kunnen we er straks mee? Kan 5G ons fileprobleem oplossen? En welke toepassingen worden er ontwikkeld voor the internet of things? Dit en meer zie je in de RTL Z Innovatieweek: Digital, in samenwerking met KPN – The Digital Dutch.