Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Archief

Fors minder omzet verwacht voor export naar Iran en Verenigd Koninkrijk

03 april 2019 06:14
Beeld © ANP

Exporterende bedrijven hebben iets minder vertrouwen in de wereldeconomie. Desondanks verwachten ondernemers gemiddeld een omzetgroei van 8 procent. Dat is iets minder dan vorig jaar. Brexit en andere spanningen op het wereldtoneel zijn de boosdoener. In Iran en het Verenigd Koninkrijk verwachten exporteurs harde klappen.

De exportsector kan tevreden terugkijken op het afgelopen jaar. Ruim de helft van de exporteurs zag zijn of haar exportomzet stijgen in 2018. Dat blijkt uit Trends in export, het jaarlijkse onderzoek van Atradius en Evofenedex. Gemiddeld groeide de omzet in het buitenland met 9 procent. 

Vooral binnen de interne markt van de Europese Unie werden goede zaken gedaan. Ruim vierduizend respondenten geven aan dat het leeuwendeel van hun exportomzet in EU-landen wordt behaald, 69 procent om precies te zijn. Duitsland is handelspartner nummer één. 

Voor het komend jaar zijn de verwachtingen van exporteurs getemperd. Brexit, maar ook de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten en andere spanningen op het wereldtoneel laten het exporteursvertrouwen kelderen: van 7,2 in 2018, naar 6,6 in 2019. 

Iran en Verenigd Koninkrijk

Met name in Iran (-64 procent) en het Verenigd Koninkrijk (-28 procent) verwachten ondernemers minder omzet te halen, blijkt uit de rapportage van Atradius en Evofenedex. 

Vooral exporteurs naar Iran kampen nu al met omzetdalingen, door het opzeggen van de zogeheten Iran-deal. Daardoor zijn sancties en boycotmaatregelen opnieuw van kracht geworden. Dit jaar noteren ondernemers als een exportomzetverlies van 67 procent. 

Brexit is voor dit jaar een van de grootste stoorzenders. Een grote meerderheid van de exporteurs noemt de Europese Unie en de interne markt erg belangrijk, maar het vertrek van de Britten verzwakt de EU wel op het wereldtoneel. Met name in verhouding tot landen als China en de Verenigde Staten.

Trends in export

Welke gevolgen heeft de brexit voor Nederland als exportland? Wat zijn interessante (groei)markten om je producten naar uit te voeren? Dit en meer bespreken we in de themaweek Trends in export van 1 t/m 5 april, in samenwerking met Atradius en Evofenedex. Deze bedrijven betalen RTL Z voor het maken van de themaweek; de inhoud is redactioneel onafhankelijk gemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van