Van onze partner Essent

Smakelijke soepen van 'derderangs' tomaat

09 oktober 2018 13:53 Aangepast: 19 oktober 2018 18:14

Duurzaamheid is meer dan afval scheiden en stroom opwekken met windmolens. Het is een manier van denken en handelen bij alles wat je doet. Dat vindt ondernemer Bob Hutten. Het businessmodel van zijn cateringbedrijf is volledig afgestemd op het terugdringen van verspilling. Daarmee oogst hij volop lof.

Hutten is een groeiend horecabedrijf uit het Noord-Brabantse Veghel. Er wordt voedsel bereid voor catering, horeca en retail en er is aandacht voor hospitality en de vormgeving van events. Meer dan 1.500 ‘samenwerkers’ streven dagelijks naar 'lekkerder en beter', maar vooral ook naar 'eerlijker en duurzaam'.

Want Hutten is niet zomaar een horecaonderneming. Dit bedrijf geeft zoveel mogelijk werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en probeert ook op andere manieren een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Bijvoorbeeld door duurzaamheid op alle mogelijke manieren door te voeren in producten, diensten en de manier waarop die worden samengesteld. 

Beter en vitaler

Directeur-eigenaar Bob Hutten is de drijvende kracht achter de activiteiten van zijn bedrijf. “Bij alles wat Hutten en ik doen vraag ik mij af: draagt het bij aan cultuur, natuur en mensen? Want dat vind ik belangrijk, een bijdrage leveren aan een betere wereld. Bijdragen aan een vitaler leven voor meer mensen."

"Een bedrijf dat slechts gericht is op geld verdienen, is volgens mij niet zo waardevol. We zijn met elkaar veel te veel bezig met economische waarden en te weinig met het  beter maken van de wereld waarin we leven. Met Hutten wil ik laten zien dat het anders kan."

Bob Hutten Bob Hutten

Verspilling tegengaan

Een van de takken van Hutten is de Verspillingsfabriek. Daar worden onder meer hoogwaardige soepen en sauzen gemaakt van ingrediënten die onterecht tot afval zijn verklaard in de voedselketen. Bob Hutten: “Zaken als vorm en kleur spelen momenteel een grote rol in de productie en verkoop van voedsel. Nergens voor nodig. In de meeste supermarkten worden bijvoorbeeld alleen maar zogeheten A-tomaten verkocht. Die zijn mooi rond en knalrood. Een B- of C-tomaat is bijna nergens te krijgen. Dat is onzin, waanzin zelfs."

“Goed voedsel hoort niet in de container te verdwijnen terwijl een groot deel van de wereldbevolking honger lijdt. Met de verspillingsfabriek laten we zien dat het anders kan. En met de Universiteit Wageningen en andere partners hebben we het eerste global food waste system opgezet. Dat gaat voedselverspilling bij consumenten en bedrijven tegen door informatie over en voor de voedselketen wereldwijd te delen. Zodat iedereen daarvan kan leren en we samen aan een beter systeem kunnen werken.”

Toenemende bereidheid

Op het gebied van energie springen de meeste mensen volgens Hutten al veel bewuster om met duurzaamheid. Dat stemt hem hoopvol met betrekking tot noodzakelijke veranderingen in de voedselindustrie. “De overgang naar duurzame energie raakt mensen wat minder persoonlijk in hun gedrag dan wanneer ze moeten leren om minder voedsel te verspillen."

"Grote spelers in de energiesector, die het voor iedereen mogelijk maken om energiezuiniger te leven, zijn heel belangrijk in dit proces. En we zien dat de bereidheid van mensen om bij te dragen aan een betere wereld er echt door toeneemt."

“Bij Hutten maken we waar we kunnen gebruik van groene energie en energiezuinige installaties. Ieder jaar proberen we verder te verduurzamen in alles wat we doen. Ik denk dat stapsgewijs handelen de sleutel is voor verduurzaming op welk gebied dan ook. Je kunt niet in een keer alles oplossen. Dat is financieel niet op te brengen en vergt te veel aanpassing van mensen." 

"Zie het als een spinnenweb: door het rustig aan op te bouwen uit verschillende delen, ontstaat er een stevig geheel. Wij bouwen de komende jaren daarom gestaag verder aan een duurzaam Hutten en daarmee de wereld om ons heen.”

 

Geïnspireerd geraakt en benieuwd hoe jij met jouw onderneming kunt verduurzamen en besparen? Doe de gratis EnergieFitScan van Essent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van