Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Van onze partner Essent

Meteen aan de slag met verduurzaming

09 oktober 2018 11:20 Aangepast: 11 oktober 2018 13:22
Danny Vermeeren op het terras van 'zijn' ECI Roermond Beeld © Julia Dilissen

Directeur Danny Vermeeren van ECI Roermond liet een EnergieFitScan uitvoeren. Hij is verrast over de praktische aanbevelingen om te verduurzamen op energiegebied: “Hier kunnen we meteen mee aan de slag.”

“Beheren is ons vak.”, zegt Danny Vermeeren van Yask Facility Management. Hij is directeur van ECI Roermond. Veertig jaar lang was dit een braakliggend fabrieksterrein overwoekerd met graffiti. Nu biedt het oude industriecomplex onderdak aan cultuur, commercie en horeca.

De eerste exploitant lukte het niet om de begroting van  ECI sluitend te krijgen. In 2016 was de gemeente daar als eigenaar klaar mee en ging in zee met Yask Facility Management om orde op zaken te stellen. Het werd lokaal niet langer geaccepteerd om nog meer gemeenschapsgeld in het complex te stoppen. Roermond wil dat er zo veel mogelijk mensen van  ECI gebruik maken. Maar niet tegen elke prijs.

Winst behalen

Om de beheer- en exploitatiebegroting sluitend te krijgen, concentreerde Vermeeren zich eerst op de inkomsten. De bezettingsgraad ging omhoog. Met meer huurders, horeca en evenementen namen de inkomsten toe. “We zijn slimmer gaan plannen. Die efficiëntie betaalde zich uit.”

Nu het met de inkomsten de goede kant op gaat, concentreert Vermeeren zich op de kostenkant. Dat er nog veel winst valt te behalen in het energieverbruik , blijkt uit de EnergieFitScan die hij recent liet uitvoeren.

Vermeeren vertelt dat de scan heel praktisch is. Een adviseur van Essent komt over de vloer, kijkt goed rond en maakt foto’s. Vermeeren: “Je krijgt ter plekke tips en daarna een rapport dat ook voor mensen die niks van energie en verduurzaming weten heel begrijpelijk is.”

Uit de scan kwam naar voren dat ECI Roermond al goed bezig is, maar er ook nog ruimte voor verbetering is.

Heet hangijzer

De aanbevelingen in het rapport gaan over het besparen van energie, bijvoorbeeld met een hybride warmtepomp, isolerende maatregelen en overal LED- in plaats van TL-verlichting. Ook het opwekken van energie komt aan de orde. Net als alternatieven voor gas. Vermeeren: “Dat wordt echt het hete hangijzer voor de komende jaren.”

Er liggen al zonnepanelen op het dak. De verlichting in de theaterzaal is al  LED. Maar er zijn nog tal van grote en kleinere verbeterpunten, zoals de isolatie van de verwarmingsruimte. Dat kost slechts duizend euro maar scheelt volgens het rapport fors in de stookkosten.

Eten in je winterjas

Vermeeren zegt dat hij de tips en adviezen om te verduurzamen heel handig vindt, vooral ook omdat de investering er bij staat, en je meteen ziet wat de terugverdientijd is. Die combinatie van factoren helpt hem om gerichte keuzes te kunnen maken. Hij noemt het vervangen van de HR-ketels voor hybride exemplaren: “Dat kost 120.000 euro maar hebben we in vijf tot zes jaar terugverdiend.”

Een ander heikel punt is de isolatie van het restaurant. Dit restaurant is hartstikke populair onder de Roermondenaren. Maar de enkelglas ramen en metalen sponningen zijn in de winter perfecte geleiders voor kou. Deze vervangen door moderne kozijnen mag niet van monumentenzorg. Volgens Vermeeren zijn restaurantgasten die zitten te eten in hun winterjas een treurig gezicht. “Volgens de EnergieFitScan kunnen we voorzetramen plaatsen. Maar de terugverdientijd is wel tien tot twaalf jaar.”

Keuzes maken

Vermeeren zegt dat hij nu gaat puzzelen. Wordt het eerst investeren in een onzichtbare verwarmingsinstallatie of in het zichtbare comfort van de gasten? Hij zegt dat hij er nog niet uit is, maar dat de beslissing zeker gaat komen.

Al met al is hij erg tevreden met de adviezen die nu voor hem liggen. Want of hij nou eerst de grote of de kleine duurzame energiemaatregelen neemt, hij kan nu tenminste keuzes maken. Vermeeren: “Het is vooral alles bij elkaar opgeteld, wat scheelt.”

Weten hoe en waarop jij met jouw onderneming kunt verduurzamen en besparen? Vraag dan nu de gratis EnergieFitScan van Essent aan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van