Archief

Gebrek aan geld belemmert duurzame investeringen

08 oktober 2018 06:01 Aangepast: 08 oktober 2018 06:15

Geld is de grootste drempel voor mkb'ers om te verduurzamen. Daarnaast verwachten veel ondernemers dat zo’n investering te weinig rendement oplevert. Dat blijkt uit een Kantar TNS in opdracht van Essent.

De interesse in duurzame investeringen ligt hoog, stellen de onderzoekers. "Van de ondernemers heeft 90 procent een eerste stap gezet naar verduurzaming. Daarbij gaat het vooral om het terugdringen van energiekosten", schrijven zij in hun rapport.

Horeca

Maar de interesse voor duurzame investeringen verschilt wel sterk per sector. Vooral in de horeca en de zakelijke dienstverlening zijn ze daar niet zo mee bezig. Ze investeren hierin ook beperkt, waarbij ze gebrek aan geld als belangrijkste alibi noemen.

Registreren

Vanaf 1 januari zijn ondernemers verplicht alle energiebesparende maatregelen te registreren in een landelijk systeem. En dat gaat zo'n beetje over alles: gebouwen, productie, transport.

Die registratie is er niet voor niets. Als een investering in verduurzaming binnen vijf jaar kan worden terugverdiend, zijn ondernemers wettelijk verplicht ook uit te voeren. Gemeenten en hun zogeheten omgevingsdiensten gaan hierop controleren.

MKB Energieweek

Vanaf 1 januari zijn alle ondernemers verplicht energiebesparende maatregelen te registreren in een landelijk systeem. Hoe werkt dat, waar kun je op besparen en welke subsidies zijn er om te verduurzamen in je bedrijf? Dat soort vragen beantwoordt RTL Z tijdens de MKB Energieweek van 8 t/m 15 oktober, in samenwerking met Essent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van