Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Van onze partner Essent

Hoe je als MKB'er van milieuregels kunt profiteren

04 oktober 2018 16:15 Aangepast: 19 oktober 2018 17:52
Beeld © iStock

Volgens oprichter Gerrit van Werven kunnen MKB’ers flink profiteren, mits ze een sterke business case maken. De New Energy Coalition stimuleert nieuwe initiatieven op het gebied van duurzame energievoorziening.

Toen Gerrit van Werven vijftien jaar geleden begon met zijn initiatief om een nieuw energiecluster te starten in Noord-Nederland, stonden de zaken er heel anders voor. “Ik werd toen nog een beetje raar aangekeken, omdat ik me op duurzame energie ging richten.”

Toch kwamen Van Wervens plannen niet uit de lucht vallen. De economie in de Noordelijke provincies is door de gaswinning sterk verbonden met energie. Daar ging, zo was ook toen al bekend, veel veranderen. De energiemarkt werd geliberaliseerd. Producenten en netbeheerders werden gesplitst en geprivatiseerd. Buitenlandse spelers kwamen op de Nederlandse markt en het gas, dat raakte op.

Van fossiele naar duurzame energie

Van Werven stelde zich voor dat er in de plaats van het gas een nieuw cluster moest komen. Niet een die gericht is op fossiele maar op duurzame energie. De clusteraanpak heeft zich eerder bewezen in andere sectoren waar het Noorden traditioneel sterk in was.

Toen de boeren in het Noorden rond 1900 rijk werden, ontstonden in de slipstream nieuwe transportbedrijven, verwerkers van strokarton en aardappelzetmeel en kennisinstituten. Van Werven: “Zo ontstaat een samenhang van bedrijvigheid dat elkaar deels beconcurreert en deels samenwerkt, bijvoorbeeld bij transport, kennisdeling en financiering. Dat wilde ik ook met duurzame energie.”

New Energy Coalition-oprichter Gerrit van Werven New Energy Coalition-oprichter Gerrit van Werven

Energiemix

Ons elektriciteitsnet is volgens Van Werven niet bestand tegen een volledige transitie van fossiel naar elektrisch. Huishoudens, de industrie, transport en kantoren en alle andere bedrijvigheid op stroom uit het stopcontact laten draaien is te veelgevraagd. “Daarom zoeken we naar een oplossing in de energiemix. Verschillende vormen naast elkaar, op verschillende manieren toegepast en op verschillende manieren gedistribueerd.”

De ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie gaan razendsnel, al zijn er nog wel flink wat uitdagingen. Volgens Van Werven concentreert de verduurzaming zich op drie nieuwe technologieën. Natuurlijk is dat wind en geothermie, het opwekken van energie door gebruik te maken van aardwarmte. Waarbij hij aantekent dat de toekomst van wind op zee ligt.

Waterstof en groen gas

Verder is waterstof erg kansrijk waarvoor nieuwe winmethodes en vormen van opwekking en distributie worden ontwikkeld. Zo zijn er al windmolens op zee waar de elektrolyse (nodig om waterstof te produceren) in de molens zelf plaatsvindt, en vervolgens als waterstof in pijpleidingen aan land kan worden gebracht.

En tot slot is groengas in opkomst. Door de verwerking van slib en ander afval, kan biogas worden opgewekt. Dit ‘thermochemisch kraken’ van vergassingsafval is nu al mogelijk en biedt nieuwe inzichten in de manier waarop we met ons afval omgaan. Van Werven: “Die technologie wordt ongelooflijk veel slimmer en beter.”

Om het Noorden in de der vaart volkeren op te stoten, moet er nog wel het een ander geïnvesteerd worden. Volgens Van Werven moeten we rekenen op zo’n dertig miljard. Alleen een ondergrondse opslag van groengas van 1 miljoen kuub kost al 700 miljoen euro. “Dus dat tikt snel aan.”

Laaghangend fruit voor MKB

Hoe kan het bedrijfsleven nu profiteren? Uiteraard heeft de transitie ook gevolgen voor het MKB. Van Werven wijst op de verplichting die MKB-ondernemers hebben om hun bedrijfsvoering te verduurzamen. “MKB-‘ers moeten zich realiseren dat de wet- en regelgeving op dit gebied strenger wordt.”

Maar het is volgens hem niet een kwestie van dwang van buitenaf, maar vooral intrinsieke motivatie dat een grote rol gaat spelen. Ondernemers zullen volgens hem steeds vaker inzien dat besparingen op energie en het zelf opwekken van energie een positieve boost aan de bedrijfsvoering kunnen geven. Nu gebeurt dat al veel met zoals Van Werven het noemt ‘laaghangend fruit’. Met verlichting, isolatie en het aanleggen van zonnepanelen. Maar de transitie zal nog veel verder gaan. Zeker als we straks gasloos door het leven moeten.

Overheid moet voorspelbaarder worden

Hij pleit er dan wel voor dat de overheid het bedrijfsleven zo veel mogelijk stimuleert. Ter vergelijking verwijst hij naar de overgang van kolen naar gas: toen er in heel Nederland een gasnet aangelegd moest worden dat ieder bedrijf en huis moest bereiken. “Een enorme inspanning. Die destijds met volle kracht is uitgevoerd.” Volgens Van Werven is de houding van de overheid op dit moment een stuk grilliger, met subsidies die soms wel en dan weer niet worden uitgekeerd.

Willen ondernemers echt kunnen anticiperen op de transitie die momenteel in volle gang bezig is, dan vindt Van Werven dat de overheid iets voorspelbaarder moet worden. Ze moet meer stimulerende maatregelen ontwikkelen die ook volgehouden worden. “Als ondernemer kun je hier prima een business case op maken. Maar dan moet je wel weten waar je aan toe bent.”

Inzicht krijgen in waar jij als ondernemer op kunt besparen? Vraag de gratis EnergieFitScan van Essent aan.

MKB Energieweek

Vanaf 1 januari zijn alle ondernemers verplicht energiebesparende maatregelen te registreren in een landelijk systeem. Hoe werkt dat, waar kun je op besparen en welke subsidies zijn er om te verduurzamen in je bedrijf? Dat soort vragen beantwoordt RTL Z tijdens de MKB Energieweek van 8 t/m 15 oktober, in samenwerking met Essent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van