Ga naar de inhoud
Archief

Deutsche Bank werkt aan herstel


FRANKFURT (AFN/RTR) - Deutsche Bank heeft in het tweede kwartaal 14 procent minder nettowinst geboekt dan een jaar eerder. Toch lijkt het geplaagde financiële concern de weg van herstel ingeslagen. Analisten hadden aanvankelijk op veel minder winst gerekend.

Onder de streep resteerde een winst van 401 miljoen euro. De baten vielen daarbij niet meer terug en bleven constant op zo'n 6,6 miljard euro. Bij de bank is het roer eerder dit jaar stevig omgegooid, met een nieuwe topman en een nieuwe strategie. Er verdwijnen komende tijd meer dan 7000 banen, vooral bij de handelsactiviteiten.

De bank wil zich weer meer op Europese klanten richten. De aanwezigheid in Azië en de Verenigde Staten moet behoorlijk worden teruggebracht. Wel willen de Duitsers bij 's werelds grootste spelers op het gebied van handel in bijvoorbeeld obligaties blijven horen. Op dat vlak heeft het bedrijf overigens wel zijn slechtste kwartaal sinds 2008 achter de rug.

Tipje van de sluier

,,In het tweede kwartaal versnelden we de herinrichting van onze bank aanzienlijk'', zegt hoogste baas Christian Sewing. ,,We maken de veranderingen die we hebben beloofd.'' Hij benadrukt dat het concern de goede richting opgaat wat betreft het terugbrengen van de kosten.

Beleggers reageerden overigens maar lauwtjes op het kwartaalbericht. Dat heeft ermee te maken dat Deutsche Bank vorige week al een tipje van de sluier had opgelicht, in de vorm van voorlopige kwartaalcijfers. Het goede nieuws kwam op de financiële markten dus niet helemaal als een verrassing.

DWS

Dat er voor Deutsche Bank nog een lange weg te gaan is bleek eind vorige maand toen de grootste bank van Duitsland als enige grote bank door de mand viel bij een stresstest van de Amerikaanse bankautoriteiten. In juni gingen ook geruchten rond dat gesprekken gaande waren over samensmelting met de Duitse branchegenoot Commerzbank.

Ook met DWS, de vermogensbeheertak die Deutsche Bank eerder dit jaar naar de beurs bracht, gaat het niet heel goed. Het bedrijf kan waarschijnlijk niet voldoen aan zijn doelstellingen voor 2018 wat betreft de netto-geldinstroom. Dat komt omdat er de laatste maanden te midden van alle brexitonzekerheden en handelsspanningen veel geld is weggehaald bij DWS, waarin Deutsche Bank nog steeds een meerderheidsbelang heeft.

Bron: ANP
Dit is een artikel van