Archief

Werkgelegenheid VS groeit sterker

02 februari 2018 14:48 Aangepast: 22 februari 2018 21:49


WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in januari sterker gegroeid dan een maand eerder. Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid blijkt dat er vorige maand 200.000 banen bijkwamen (exclusief de landbouw), tegen een herziene 160.000 in december.

Economen rekenden gemiddeld op 180.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Het cijfer van december werd bijgesteld van een eerder gemelde aanwas met 148.000 banen. De werkloosheid in de grootste economie van de wereld bleef vorige maand onveranderd op 4,1 procent. De gemiddelde werkweek bedroeg in januari 34,3 uur en het gemiddelde uurloon steeg met 0,3 procent op maandbasis.

De banengroei van januari kwam vrijwel geheel voor rekening van het Amerikaanse bedrijfsleven. Met name in de dienstensector ging de vraag naar extra personeel flink omhoog. Bij de overheid nam de werkgelegenheid licht toe.

Door de krapte op de arbeidsmarkt en de belastingverlagingen voor bedrijven wordt verwacht dat de lonen in het bedrijfsleven in de VS dit jaar sterker zullen gaan stijgen. Over heel 2017 was sprake van een groei van de werkgelegenheid in de VS met een herziene schatting van bijna 2,2 miljoen arbeidsplaatsen.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van