Archief

Zo kies je een goede wijn voor het kerstdiner

19 december 2017 12:02 Aangepast: 22 december 2017 17:20
Beeld © Getty images

Het is minstens even belangrijk als het eten tijdens het kerstdiner: de wijn. Maar waar moet je nou op letten als je zoekt naar een goede wijn? We vroegen het aan experts.

Het allerbeste is natuurlijk om een wijn vantevoren zelf te proeven. Pas dan kun je echt beoordelen hoe goed hij is. "Het is voornamelijk belangrijk of je het lekker vindt", zegt wijnkenner Tom Lelifeld daarover. "Ik kan je wel een volle rode wijn met veel tannines aanraden, maar als je daar niet van houdt, houdt het al snel op. Wijn is heel persoonlijk."
Maar vooraf proeven is nou eenmaal niet altijd mogelijk. Zeker niet als je speciaal voor kerst echt een keer wil uitpakken met een duurdere wijn. Dus waar kijk je dan naar bij je aankoop? De belangrijkste tips op een rij.

1. De prijs
Meteen maar het slechte nieuws: hoe duurder, hoe beter is een adagium dat in het geval van wijn meestal waar is. Natuurlijk hebben ook de Aldi of Lidl af en toe heel goede, goedkope wijnen in het schap liggen, maar meestal geldt dat je maar beter wat meer kunt uitgeven.
"Vaak is duurdere wijn echt beter, dat komt door de manier van produceren", legt Lelifeld uit. Er zijn talloze factoren van invloed op de smaak van de wijn. De bodem, hoe lang de druiven gerijpt worden, de temperatuur, de vochtgraad; alles wat in de omgeving van de druif gebeurt, kan van de smaak beïnvloeden.
Maar ook, bijvoorbeeld of druiven machinaal zijn geplukt of met de hand, wat een betere kwaliteit wijn oplevert. "Maar voor dat laatste moet extra personeel worden ingezet en dat kost geld. Dat soort dingen realiseren mensen zich vaak niet. Het is duur, maar je krijgt wel waar voor je geld."

2. Appellatie
Dan het etiket. Alle bekende wijnen, zoals Bordeaux, Côtes du Rhône of Chianti hebben een beschermde oorsprongsbenaming, de 'appellatie'. "Er zijn allerlei regels aan een appellatie verbonden", legt Lelifeld uit. "Welke druiven voor een bepaalde wijn gebruikt moeten worden, de hoeveelheid van elke druif erin moet en hoe lang ze op het vat moeten rijpen bijvoorbeeld."
Een voorbeeld: een wijn mag pas Bordeaux heten als hij uit het departement Gironde komt, er 178 gram suiker in elke liter wijn zit en gebruik is gemaakt van specifieke druiven. Een appellatie is eigenlijk een kwaliteitskeurmerk. Koop je die, dan weet je zeker dat er aan bepaalde eisen voldaan is.

Franse wijnen krijgen een Appellation d'Origine Contrôlée (AOC), Italiaanse wijnen krijgen een Denominazione di Origine Controllata (DOC) en Spaanse een Denominación de Origen Controlada (DOC). Binnenkort is er ook Nederlandse wijn met een eigen appellatie, uit Limburg.

3. Wie heeft de wijn gebotteld? 
Waar en door wie de wijn gebotteld is staat altijd op het etiket. Soms moet je er wel even naar zoeken. Je vindt dat onder termen als 'mis en bouteille' op een Franse wijn, 'embottelado' voor een Spaanse of 'imbottigliato' op een Italiaanse wijn.
Grote wijnhuizen en -chateaus bottelen hun eigen wijn. Dat staat dan op het etiket aangegeven, 'mis en bouteille par chateau' met het adres en soms zelfs het telefoonnummer van dat chateau. Dat is voor kleinere wijnboeren vaak niet haalbaar. Zij zijn aangewezen op aparte bottelaars, maar over het algemeen geldt: hoe meer informatie er over de bottelaar op het etiket staat, hoe beter.
Wanneer er alleen afkortingen of een postcode op het etiket staan, kan dat betekenen dat de maker niet trots is op zijn product. "Albert Heijn doet ook in wijnen", zegt Lelifeld. "Die kopen wijn in bulk op en laten het ergens mengen. Dat is dan hun huismerk." Geen wijnmaker die daar zijn naam nog aan wil verbinden. 

4. Rood of wit?
Rood bij vlees, wit bij vis, is een stelregel waar ook Lelifeld zich nog aan houdt. "Dat werkt gewoon, waarom zou je dat veranderen?" zegt hij. Wel kun je variëren met het type wijn dat je kiest, vindt hij. "Veel mensen kiezen bij vis voor een Chardonnay die hout heeft gehad, maar dat hoeft helemaal niet", zegt Lelifeld. "Je kunt bij vis ook andere volle witte wijnen serveren. Denk eens aan een Viognier of een Chenin Blanc."
Voor rode wijn geldt volgens hem hetzelfde. "Je kunt wel gaan voor de traditionele wijn bij vlees, zoals een Bordeaux, maar ook Chileense of Argentijnse wijnen zijn daar heel geschikt voor."
Als je wilt kun je rode wijn zelfs als aperitief schenken, vertelt Lelifeld. "Kies dan voor een lichte rode wijn als een Pinot Noir." Wel blijven bubbels als aperitief volgens hem verreweg de beste optie.

5. Ga naar de wijnhandel
Tot slot: sla de supermarkt om de hoek nou één keertje over. Ga voor kerst naar de lokale wijnhandel om persoonlijk advies te vragen. "Alles is tegenwoordig ook online te vinden, maar als je echt weinig van wijn weet zou ik de oude route kiezen en naar de wijnwinkel gaan", zegt Lelifeld.
"Zij hebben de wijnen vaak zelf geproefd, zijn bij de wijnboer zelf langsgegaan, dus ze weten waar ze het over hebben. Dat verhaal krijg je er ook bij." En dan kun je meteen indruk maken met je nieuw opgedane kennis aan de kersttafel.
Lelifeld heeft ook nog wel een persoonlijke tip. "Kerst is voor mij warmte, kruidigheid. Lekker warm, zacht fruit. Dus als ik het mensen mag aanraden: ga voor een Italiaanse Primitivo of een Rioja uit Spanje. En als je voor een lichtere wijn houdt: de Pinot Nero uit Italië."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van