Het roer om

Oud-bankier begint eigen slijterij: 'Voelt als vrije tijd'

14 december 2017 17:40 Aangepast: 15 december 2017 14:55

Bij ING maakte hij reorganisatie op reorganisatie mee. Dat deed Ivar Wittebrood besluiten om weg te gaan en vol voor zijn passie te gaan: drank. Anderhalf jaar geleden opende hij zijn eigen slijterij The Pint in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Toch zit hij nog altijd met de neus in de cijfers. "Voor mij is het nooit genoeg."

Dat Ivar Wittebrood ooit terechtkwam bij ING is eigenlijk puur toeval. Hij volgde een horeca-opleiding, omdat hij altijd bezig was met drank. Maar de leidinggevende kwaliteiten die hij uit de horeca en als filiaalmanager bij een slijterij meenam, pasten ook prima bij een bank.

Twijfels
Bij ING klom hij in een paar jaar tijd op tot senior adviseur. "Maar op een gegeven moment was de koek op. Een bedrijf moet bij je

"Op een gegeven moment was de koek op"

blijven passen. Door reorganisaties begon er bij mij meer twijfel te komen."
Toch heeft Wittebrood lang getwijfeld of hij de vertrouwde omgeving bij ING wel moest verlaten. Hij vond er nog genoeg uitdaging en ook het werken binnen een groot team beviel hem prima. "En gesprekken die je bij een bank voert kennen een andere diepte dan gesprekken bij een slijterij. Dat trekt nog steeds wel een beetje."

Whisky- en bierproeverijen
De stap naar een eigen slijterij was makkelijker dan hij dacht. "Toen ik nog bij ING werkte gaf ik in mijn vrije tijd whisky- en bierproeverijen. Dan heb je al wat connecties binnen de drankwereld." Vanuit zijn netwerk kwam het aanbod van een slijterij die hij kon

"Het is aanpoten maar ik haal er veel voldoening uit"

overnemen om The Pint in te vestigen.
Niet alleen van familie en vrienden, maar ook van oud-collega's kreeg hij te horen dat zijn nieuwe werk veel beter bij hem past. En hoewel hij zich niet meer bezighoudt met leningen, hypotheken en bankrekeningen, is hij nog altijd bezig met cijfertjes.

Resultaatgericht, maar minder bezig met carrière
Wittebrood: "Ik ben vrij resultaatgericht, dus ik moet wel naar de cijfers kijken. Voor mij is het nooit genoeg." Toch is hij niet meer zo bezig met carrière maken. “Vroeger was mijn ambitie de boom inklimmen, een plekje hoger komen. Ik heb altijd een drive gehad om verder te komen. Dat is nu wel anders.”
Wie dacht dat alleen bankiers op de Zuidas lange dagen maken heeft het mis. Wittebrood werkt nu langere dagen dan vroeger, en dat zes dagen in de week. "Het is nu ook nog eens de drukste maand van het jaar. Dat is zeker aanpoten. Maar je haalt er een hoop voldoening uit. Mensen advies geven, enthousiaste klanten die terugkomen. Dat is onwijs leuk."

'Voelt als vrije tijd'
Het klinkt als een zware baan, maar voor de Amsterdammer voelt het meer als vrije tijd. "Ik ben nu constant bezig met werken, zelfs als

"Ik ben er continu mee bezig maar het voelt niet als werk"

ik niet in de winkel ben. Ik ben er continu mee bezig, maar het voelt meestal niet als werken."
Financieel gezien heeft Wittebrood een stapje terug moeten doen. "Maar dit jasje zit beter dan het vorige jasje, dus dat maakt niet heel veel uit. Er wordt altijd door een hoop mensen geroepen dat je moet doen waar je energie van krijgt. Een jeukuitdrukking, maar uiteindelijk klopt het wel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van