Ga naar de inhoud
Archief

China smult uit kassen, met technische hulp uit het Westland

Beeld © RTL Z

Als er een Nederlandse sector is die alle ruimte krijgt in China dan zijn het wel de kassenbouwers. China snakt naar de kennis en om efficiënt voedsel te produceren, maar heeft nog geen idee hoe dat moet.

Op Chongming Island, op anderhalf uur rijden van het centrum van Shanghai, waan je je in het Westland. In het grote kassencomplex worden tomaten, komkommers en aardbeien geteeld.

Het model kas, de bakken waar de planten in staan, het klimaatsysteem en de gebruikte zaden komen allemaal uit Nederland. En speciaal voor het bezoek van de Nederlandse staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam, wapperen er naast de Chinese ook Nederlandse vlaggen. Het is een van de weinige moderne kassen in China.  

Plastic zeiltje

Groente telen is hightech in Nederland. "Telers weten precies wat er te koop is", vertelt Thera Rohling, directeur van Priva in China, een bedrijf dat klimaatsystemen levert voor kassen.  "Hoe anders is dat in China. Daar is buiten telen of anders een plastic zeiltje nog heel gewoon." 

"Wij leren hier hoe je stapsgewijs met minder water en energie een veel hogere productie kan behalen", zegt ze. Onder meer door warmte- en koude opslag wordt er met dit soort systemen veel energie bespaard.  

Minder personeel

Volgens Mao XiangDong, een voedingsexpert van de Shanghai Academy of Agricultural Sciences, snakt de Chinese tuinbouw naar kennis over efficiënte kassen.

"Dat is niet alleen om energie, bestrijdingsmiddelen en water te besparen", legt Rohling uit. "Het gaat er ook om dit werk met minder personeel te kunnen doen. Arbeid is snel duurder aan het worden in China. Dat moet ook efficiënter."

De Chinezen leren zich de kennis van de Nederlanders snel aan, zegt Rohling. "Ze slurpen de kennis op. Een kas bouwen kunnen ze wel zelf. Maar klimaatsystemen nog niet. Ze willen het graag leren. En proberen het dus ook te kopiëren. Maar dat lukt ze gelukkig niet. En dus zien we ze terugkomen. Nog wel."

Bron: RTL Z