Archief

Robots leren je pingpongen op de Hannover Messe

24 april 2017 05:48 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Er is zelfs een bierschenkrobot op de Hannover Messe. Beeld © ANP

Vandaag begint een van de grootste industriële innovatiebeurzen ter wereld: de Hannover Messe. In maar liefst 27 expositiehallen tonen industriële bedrijven van over de hele wereld hoe en waarmee zij de toekomst willen veranderen. Wij kregen alvast een voorproefje.

Robots, robots en robots. Rondlopend op de Hannover Messe zou je haast gaan denken dat de mens straks helemaal overbodig is in de industriesector. "Integendeel" zegt onderzoeker Robert Weidner van Helmut-Schmidt-University. "Wij zijn ervan overtuigd dat werknemers altijd nodig zijn en de automatisering hen zal ondersteunen."

Buigen, strekken en tillen kunnen leiden tot overbelasting. Hulpmechanisme Lucy voorkomt dat. Lucy zier eruit als een harnas en ondersteunt bij ongemakkelijke houdingen of zwaar werk. Het is niet bekend wanneer het apparaat op de markt komt.

Thumbnail

Octopusrobot

Een van de paradepaardjes van de Hannover Messe is de OctopusGripper van het Duitse Festo. De werktuigbouwer heeft voor deze robot afgekeken hoe een arm van een octopus werkt. De robot kan in één beweging alle kanten op bewegen, en klemt objecten vast met noppen.

Volgens de bouwers zit het vernuft in het feit dat de robot 'digitaal pneumatisch' is. De OctopusGripper werkt volledig op perslucht, en kan volledig digitaal worden ingesteld. Je hoeft dus geen robotexpert te zijn om ermee te werken.

Thumbnail

Stroom opwekken met je zonnebril

Geen moment dat je zo veel zon oppikt, als wanneer je in de zon zit. Dat dachten de techneuten van de Technische Universiteit van Karlsruhe (KIT) ook. En dus ontwikkelden ze een zonnebril, met glazen die zonne-energie opwekken. "Oké, het maar een paar milliwatt, maar het gaat ons om de techniek", vertelt een van de onderzoekers.

De vernuftigheid zit hem namelijk in het materiaal. Normale zonnepanelen zijn gemaakt van silicium, deze van plastic. "Niet alleen veel lichter, maar het kost ook veel minder energie om te maken." De onderzoekers willen op termijn de zonnecellen in ramen verwerken.

Thumbnail

Pingpongen met Forpheus

Ontmoet Forpheus, de tafeltennisleraar van het Japanse bedrijf Omron. Forpheus scant zijn menselijke tegenstander, leest zijn niveau en past zijn eigen speelstijl daarop aan. Vorig jaar stond dit speeltje ook op de beurs, maar nu is de tafeltennisleraar een stuk intelligenter.

Je denkt nu misschien: is er dan een markt voor tafeltennisrobots? Wellicht is die markt inderdaad bescheiden. Maar Omron wil met Phorpheus vooral laten zien wat zij kunnen bereiken in de samenwerking tussen mens en machine op de fabrieksvloer.

Thumbnail

Mix je eigen yoghurtdrink

Siemens ken je misschien vooral van de wasmachines en ijskasten. Maar op de Hannover Messe laat Siemens zich van een andere kant zien. De elektronicagigant stort zich op het digitaliseren van ons eten en drinken.

Neem yoghurtdrink. Fabrieken bepalen nu welke smaken er op de markt komen. In de toekomst bepaalt de consument zelf welke smaak en welke fles het wordt. Op het etiket kun je een persoonlijke foto laten afdrukken.

Thumbnail

Week van Internationaal Zakendoen

Van de handelsmissie in China tot de Hannover Messe, als het om handel gaat loopt ons land altijd voorop. Dat laten we zien in de Week van Internationaal Zakendoen, vanaf 24 april bij RTL Z, in samenwerking met Rabobank.

Gert-Jan Verstegen & Frederique Dormaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van