Ga naar de inhoud
Archief

FrieslandCampina wil Chinezen Hollandse kaas laten eten

Beeld © RTL Z

FrieslandCampina wil behalve met babymelk ook met andere zuivelproducten groot worden in China. Daarvoor heeft het onlangs een proefkeuken geopend. Want Chinezen moeten snel gaan begrijpen hoe gezond en lekker gerechten met Hollandse zuivel zijn.

De Chinese miljardenmarkt is voor Friesland Campina zo aantrekkelijk dat echt alles uit de kast wordt getrokken om die te veroveren. Zo opende het Hollandse zuivelbedrijf in januari de eerste Chinese proefkeuken. Chinese voedselproducenten, cateraars en koks moeten daar enthousiast worden gemaakt voor belegen kaas, speciale melk voor de thee, met verse boter bereide koekjes en drinkyoghurt.

Kaas is onbekend

"Het is een enorme uitdaging", zegt vicepresident Batthew Pang van FrieslandCampina China. "Chinezen kennen bijvoorbeeld helemaal geen kaas."

Pang organiseert in de proefkeuken sessies waarbij cateraars en koks wordt uitgelegd hoe je kaas kunt gebruiken voor over de spaghetti, op een sandwich en op de pizza. Kaas uit het vuistje is volgens hem nog een brug te ver. "We laten het wel proeven maar dat is alleen iets voor de allerhoogste klasse in China. Voor bij een glas wijn. Onze focus ligt vooral op de dagelijkse keuken van de Chinees."

Chinese eetcultuur

De Chinese eetcultuur veranderen lijkt een vrij onmogelijke opdracht die Pang en zijn collega's vanuit Nederland hebben gekregen. Pang noemt het dan ook een project voor de lange termijn. "Haalbaar is het wel. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de koffiecultuur. Die bestond helemaal niet in de jaren zeventig. Toen vestigde Nestle zich en begon langzaam met de introductie. Tegenwoordig telt China 2000 vestigingen van Starbucks en dat moeten er 3000 worden. Na de Verenigde Staten in China de belangrijkste markt voor ze. Wij willen het ook zo doen. Maar geef ons de tijd. Over vijf tot tien jaar zijn we een grote jongen hier."

FrieslandCampina is niet toevallig in Shanghai begonnen met dit project. "Hier wonen 24 miljoen mensen. Die ook wat internationaler zijn georiënteerd. Chinezen hier staan open voor buitenlandse dingen."