Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

16 juni 2017 15:37

Amazon bestormt voedingsmarkt en doet overname van 14 miljard

Het is de Amerikaanse e-retailer Amazon ernst met veroveren van de markt voor levensmiddelen. Voor 13,7 miljard dollar koopt het Whole Foods Market, dat actief is op de markt voor biologische producten.

Het is meteen verreweg de grootste overname van Amazon ooit. Het overnamebedrag wordt in contanten voldaan. Amazon is in de Verenigde Staten al actief met Amazon Fresh, waar je de producten die je normaal zelf in de supermarkt haalt, ook online kunt bestellen.

Nu wordt in de VS nog maar een klein deel van de boodschappen online gekocht. Forbes sprak eerder dit jaar over tussen de 1 en 3 procent. Maar de markt is 675 miljard dollar groot, zodat hier veel lijkt te winnen. Probleem is echter dat consumenten nog maar beperkt willen betalen voor de dienstverlening. Een supermarkt zou weliswaar kunnen besparen op het vastgoed, maar dat weegt daar nog niet tegenop, schreef Forbes eerder dit jaar.

Supermarkten hard onderuit op de beurs

Whole Foods Market levert natuurlijke en biologische voedingsmiddelen. Het bedrijf bestaat al vier decennia. Whole Foods heeft 460 winkels in de VS, Canada en Groot-Brittannië en de omzet ligt rond de 16 miljard dollar.

Nadat de deal bekend werd gemaakt ging branchegenoot Ahold Delhaize op de beurs in Amsterdam zwaar onderuit. De koers duikt zo'n 7 procent in het rood. Ook andere Europese supermarktbedrijven worden door beleggers flink lager gezet.

Ook in de VS zien beleggers de bui al hangen voor traditionele supermarkten. De beurswaarde van de grote Amerikaanse supermarktketens daalt na de aangekondigde overname van Amazon met 29 miljard dollar.

Ahold ook gisteren al onderuit

Ahold Delhaize behoorde overigens de hele dag al bij de verliezers in de AEX vanwege zorgen over de voor het concern belangrijke Amerikaanse markt.

Gisteren kelderde de beurskoers van het Amerikaanse Kroger, dat vooral supermarkten in de VS heeft. Kroger klaagde over verlies van marktaandeel en bedrijven die via internet leveren.

 

Topnieuws