Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Columns
17 november 2014 05:49

Hulpsint b.d. pikt het niet meer

Nieuwslezer Roelof Hemmen over wat hem opvalt in zijn werk en privéleven.

Ik ben hulpsinterklaas b.d. En ik ben er trots op. Ik heb talloze kinderen een mooie dag bezorgd. Met mijn pieten. Mijn zwarte pieten.

"Maar toen kwam Gouda. En nu ben ik boos!"

Ik was een prima sint, vonden de juffen op de school van mijn zoon. Want ik kan lekker laag praten, en ze mochten op schoot, want het waren leuke juffen, en dat is nu eenmaal het voorrecht van een hulpsint.

Maar ik wil het hebben over de pietenhysterie. Heb ik tot nu toe niet gedaan, want, ach, lekker belangrijk. Maar toen kwam Gouda. En nu ben ik boos.

Volwassen mensen die daar een kinderfeestje staan te verzieken. Ik zag huilende kinderen en radeloze ouders - het breekt mijn hulpsinterklazenhart. Ze zijn aan het stoeien, zei een vader tegen zijn bange peuter, toen agenten een anti-piet afvoerden. Zo’n sneu kindergezichtje, met een pietenpetje. Bedankt hoor. Ik zag een zwarte politieman met dreadlocks een zwarte anti-piet in de arrestantenbus duwen. Hoe gek moet het worden?

De wereld kijkt toe in verbijstering. Sinterklaas moet nu optreden.

"Hoe haal je het nou in je hoofd om tijdens de intocht te gaan staan demonstreren?" 

Eerst de tegenstanders van Zwarte Piet. Kom maar eens bij Sint. Ach gossie, je hoeft niet bang te zijn, niet huilen. Maar luister eens, hoe haal je het nou in je hoofd om tijdens de intocht te gaan staan demonstreren? Hebben je ouders je niet opgevoed? Het punt was al duidelijk, jongens en meisjes. Jullie zijn gehoord, en bovendien is behoorlijk aan jullie eisen tegemoetgekomen. Er liepen stroopwafelpieten, clownspieten, kaaspieten en zelfs spierwitte pieten mee in Gouda. Wat wil je nou nog meer?

En wat stonden jullie eigenlijk te schreeuwen met jullie gebalde knuistjes? 'Amandla Awethu.' Weet je nog wat dat betekent? Het is een kreet uit het verzet tegen de Zuid-Afrikaanse apartheid, het betekent ‘macht aan ons’. Dat gaat over Nelson Mandela, lieverds! En dat sta je dan te roepen in de regen in Gouda, tegen Zwarte Piet. Ga je schamen, zeg.

En nu de tegenstanders van de tegenstanders van Zwarte Piet. Komen jullie ook maar eens hier. Want jullie zijn misschien nog wel grotere lummels. Soms ook vrij grof in de mond, is me opgevallen. Heb je niet geleerd dat je respect moet hebben voor andere mensen? De volgende keer laat je ze gewoon amandla roepen en geef je ze een pepernoot. Waar ben je eigenlijk bang voor? De meeste pieten in Nederland zijn nog altijd zwart, en ik geloof niet dat er ergens een kind is, dat zich druk maakt over de kleur van Piet.

Het gaat tenslotte om de kinderen, weten jullie nog? Niet om slavernij, niet om racisme, en ook niet om onze Nederlandse identiteit.

En nu allemaal lief zijn, staak je wild geraas, anders krijg je ongenadig met de roe op je billen, en stopt Zwarte Piet je in de zak van Sinterklaas.

Zo!