Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Columns
15 december 2014 05:40

De liefde en mijn gabbertje

Nieuwslezer Roelof Hemmen over wat hem opvalt in zijn werk en privéleven.

De mooiste zin van de week, ‘s nachts op weg naar huis gehoord op de radio, uit de mond van de Belgische psychiater Dirk de Wachter:

'Wees voorzichtig met de liefde, zij is zo broos,
zo kwetsbaar, haar alleen al benoemen is gevaarlijk,
het licht laten schijnen op de liefde
laat haar als een nachtdier wegflitsen.'

Ik begrijp het niet helemaal, maar wel prachtig, vind je niet? En hij zei nog meer mooie dingen. Dit bijvoorbeeld: 

'De liefde gaat over wederzijdse kwetsbaarheid.' 

Die snap ik wel, denk ik. Ben je veilig bij elkaar? Durf je je te laten zien? Durf je je te geven? Ben je altijd elkaars mindere, zodat er nooit een meerdere kan zijn?

"Durf je je te laten zien?" 

Dirk de Wachter heeft een boek geschreven over de liefde. Ik heb het meteen besteld. Als je zulke mooie zinnen kunt zeggen, kun je vast ook mooi schrijven.

Verdorie! Heb ik me toch weer laten afleiden. Ik wilde je vertellen over mijn gabbertje, mijn zwarte labrador retriever Cash, ken je hem nog? Groot geworden he!

We zijn nu bijna vijf maanden samen, en hij maakt het leven beter. Hij is de blijste blije eikel die ik ken. Als hij het kon, zou hij de hele dag schaterlachen van geluk, en de hele dag met iedereen high-fiven. Hij bruist van levenslust, en hij is gul in het delen daarvan.

"Hij vertrouwt me, we werken samen, we hebben succes."

Dit dier geeft energie. Herken je dat? Als je hem aanraakt, krijg je een beetje blijheid en een beetje kracht van hem. We doen allemaal dingen samen, want hij wordt een jachthond. Hij kent de geur van wild al, en de passie voor de jacht is aangeboren. En hij is slim. Vandaag kon hij de stok in het water niet vinden. Ik wees naar de stok, ik zei; vooruit, en daar gebeurde het wondertje. Hij ging waar ik hem heen stuurde, en hij vond de stok. Klinkt als niet veel, maar het is een doorbraak. Hij vertrouwt me, we werken samen, we hebben succes. En samen zijn we blij.

Hee! Daar had Dirk de Wachter het ook over. Over de kracht van het alledaagse. De schoonheid van gewonigheid, tegenover het streven zoeken naar alsmaar meer, duurder, beter. Ik voel dat alledaagse geluk, als ik met mijn hond in de polder ben, samen door de blubber baggeren. 

Klein geluk, dat is Cash.

Alleen jammer dat hij altijd zonder een spoor van twijfel achter mijn rode engel aanloopt als hij moet kiezen. Maar ja, dat hebben we dan weer gemeen.