Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Columns
05 juni 2016 23:21

Contract voor het leven

Sportverslaggever Leo Driessen schrijft over wat hem opvalt in de wereld van de sport.

Jan woont bij mij in de straat. Nou ja, straat, straatje eigenlijk. Gezellig straatje wel. Best buurtje. Met leuke mensen. Veel jonge gezinnetjes, maar ook veel mannen en vrouwen die alleen wonen. Jong en oud door elkaar heen. En iedereen kijkt wel een beetje naar elkaar om. Zonder al te nieuwsgierig te zijn, of opdringerig. Gewoon, normaal burengedrag. 

Een van mijn buren is dus Jan. Nou ja, buur, er zitten wel een paar huizen tussen. Ik ken Jan al vanaf dat ik een jaar of acht was. Toen maakte ik voor de eerste kennis met hem. Ik met hem. Hij niet met mij. Dat gebeurde pas veel later. 

 Pas in het tweede gedeelte van zijn loopbaan verdiende hij zoveel, dat ernaast werken niet meer nodig was. 

Jan is inmiddels dik in de zeventig, maar die leeftijd zou je hem niet geven. Eind vijftig, hooguit. Jan woont alleen. Hij redt zich prima. Helpt zijn buurman met de tuin, die op zijn beurt regelmatig een lekker maaltje bereidt. Jan heeft veel meegemaakt. Veel mooie dingen, maar ook diep trieste ellende. Hij was in zijn jonge jaren en ook in zijn minder jonge jaren een topsporter.

Hij was zo goed, dat hij er zijn beroep van kon maken. Niet in het begin trouwens. Hij verdiende weliswaar een paar centjes met zijn sport, maar bij lange na niet genoeg om ervan te kunnen leven. Dus bracht hij de leesmap rond op een grote zware bakfiets. Weer later opende hij een sigarenzaak. Pas in het tweede gedeelte van zijn loopbaan verdiende hij zoveel, dat ernaast werken niet meer nodig was. Mocht hij nu jong zijn geweest, dan had hij niet bij mij in het straatje gewoond. Dan zou hij binnen de kortste keren multi miljonair zijn geworden. Zo goed was hij.

Een paar keer per week haalt hij zijn oude trainer op. Dan drinken ze samen een bak koffie bij AFC of in cafe 1890. Vaak sluiten makkers van vroeger aan. Elke zaterdag is Jan vaste gast in mijn radio programma bij RTVNH. Daar krijgt hij niks voor. Maar hij is er altijd. Zegt steevast niks te hebben gezien en levert vervolgens elke keer weer geestige en verstandige teksten.  

Er waren nauwelijks genoeg jongens om een volwaardig elftal op de been te kunnen krijgen.

Daarnaast vist hij graag en traint hij de A-junioren van Hellas Sport. Dit seizoen was dat geen pretje. Er waren nauwelijks genoeg jongens om een volwaardig elftal op de been te kunnen krijgen. Veel afzeggingen. Maar Jan zegde nooit af. Was er altijd.

Nu hebben ze bij Hellas Jan afgezegd. Jan is niet zielig. En zal zelfs boos zijn dat ik dit stukkie schrijf. Maar ik doe het toch. En niet omdat Jan twee WK-finales heeft gekeept. Nee, het lijkt me niet meer dan fatsoenlijk dat het bestuur, als het dat wil, op een nette manier afscheid neemt van hun trainer.  Maar als ze echt verstandig zijn, geven ze hem een contract voor het leven.

Leo Driessen