We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Columns
24 december 2016 07:13

Zieke geesten

Politiek columnist Jos Heymans over wat hem opvalt in de Haagse en Europese politiek.

Politici moeten tegen een stootje kunnen en de meesten zijn daartoe gelukkig in staat. In het debat, waar het er soms fel aan toe gaat, maar ook daarbuiten. Het brute woordgebruik op Twitter en Facebook van politiek andersdenkenden hebben de volksvertegenwoordigers maar te incasseren. Het hoort niet alleen bij het vak, ook bij de tijdgeest. Van autoriteitenvrees schijnt niemand meer last te hebben. Het woord kan uit Van Dale worden geschrapt.

"Tot voor kort slikten politici ook die vorm van bejegening, die enkele gek was het niet waard om tijd aan te verspillen"

Anders is het als de scheldkanonnades uitdraaien op pure intimidatie en rechtstreekse bedreigingen. Tot voor kort slikten politici ook die vorm van bejegening, die enkele gek was het niet waard om tijd aan te verspillen. Maar… het houdt niet op, niet vanzelf. Steeds meer politici zijn het zat en doen aangifte. De politie juicht dat van harte toe. Er is zelfs een speciaal team opgericht om de daders van bedreigingen op te sporen en voor de rechter te brengen.

Rechters pikken het ook niet meer. Deze week floot het gerechtshof in Leeuwarden de politierechter terug. Die had geen straf opgelegd aan de man die D66-leider Alexander Pechtold met de dood had bedreigd. Ook Pechtold was het zat. Hij ging in eigen persoon naar het gerechtshof om zijn verhaal te doen. Volgens de politicus mogen we doodsbedreigingen niet normaal gaan vinden, en gelijk heeft hij. Het gerechtshof veroordeelde de dader tot vier weken gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk.

Het zijn niet alleen bedreigingen, ook pure smaad en laster zijn aan de orde van de dag. Deze week werd bij diverse buren een brief bezorgd in de wijk waar oud-staatssecretaris Jack de Vries woont. In de brief die leek ondertekend door De Vries zelf, werden excuses gemaakt voor wangedrag waaraan de oud-politicus zich dit jaar schuldig zou hebben gemaakt. Zijn vrouw, zijn ex en zijn kinderen werden met naam en toenaam in de brief genoemd.

"De dader, nu nog onbekend, zal geen rustige kerst hebben. Het is hem of haar van harte gegund"

Een telefoontje naar De Vries maakte duidelijk dat de brief niet door hem was geschreven en dat de inhoud volledig verzonnen was. Dat vermoeden bestond al; een protestant, wat De Vries is, wenst zijn buren geen zalige kerstdagen, maar gezegende. Maar wat een zieke geest moet je zijn om iemand zo te belasteren. De recherche onderzoekt de herkomst van de brief. De dader, nu nog onbekend, zal geen rustige kerst hebben. Het is hem of haar van harte gegund.

Sinds de politie de bedreigingen serieus onderzoekt en de rechter hard straft, lijkt het fenomeen iets af te nemen. Eenmaal opgespoorde daders worden hard geraakt met forse geldboetes, werkstraffen en zelfs gevangenisstraf. Het zijn zielenpoten die vanachter de laptop in alle anonimiteit stoere taal bezigen, bedreigingen uiten, maar eenmaal in de rechtbank in huilen uitbarsten en jammeren dat ze het zo niet bedoeld hadden, dat ze de politicus in kwestie echt geen kwaad willen doen. Spijt komt na de zonde, dat leerden we vroeger al.

"Wie deze mensen willens en wetens bedreigt, zet in feite de bijl aan de wortel van de democratie"

Volksvertegenwoordigers zijn door ons gekozen, zijn door ons in het parlement geplaatst om dit land te besturen. Ze hebben ons vertrouwen, ook al doen ze soms dingen die we liever niet hebben. Je gaat toch niet stemmen op iemand die je niet vertrouwt? Wie deze mensen willens en wetens bedreigt, zet in feite de bijl aan de wortel van de democratie. Dat moeten we niet willen, dat moeten we niet accepteren.

De zieke geesten wens ik van harte beterschap toe.

En alle anderen: prettige kerstdagen; geniet ervan!