We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Columns
31 december 2016 06:51

Wat 2017 ons brengt

Politiek columnist Jos Heymans over wat hem opvalt in de Haagse en Europese politiek.

Goede voornemens; als politici die al maken, zullen ze die niet aan de grote klok hangen. Veel te link, zo'n kleine drie maanden voor de verkiezingen. Net zoals je geen beloftes moet doen, zoals Mark Rutte heeft ervaren.

Maar op basis van uitspraken, gebeurtenissen en gedragingen gedurende dit jaar en met een beetje hulp van een deskundig medium is wel te voorspellen wat de plannen van de verschillende politici voor 2017 zijn.

"Buma rekent erop dat de rechtbank VVD'ers niet beschouwt als een ras."

Om met de makkelijkste te beginnen, Henk Krol. Nadat Lodewijk Asscher had gezegd liever geen verjaardagswens van Krol te willen, heeft de leider van 50PLUS besloten definitief te stoppen met het feliciteren van zijn Facebookvolgers. Dat is volgens Krol de schuld van Facebook, omdat die niet bijhoudt wie is overleden. Komend jaar ziet Krol ook af van het sturen van kerstkaarten en vanaf morgen zal hij geen nieuwjaarsrecepties meer bezoeken. Het risico is te groot dat dat kiezers kost.

Sybrand Buma is van plan Mark Rutte te blijven bashen, zoals hij al vier jaar lang de kont tegen de krib gooit. Hij wil kost wat kost voorkomen dat Rutte het CDA uitnodigt voor de nieuwe coalitie. De christendemocraten zijn daar nog niet klaar voor; het likken van de wonden van een verkiezingsnederlaag duurt bij het CDA meestal acht jaar. Buma gaat de campagne in met de leus 'willen we meer of minder VVD’ers in het kabinet?'. Hij rekent erop dat de rechtbank VVD'ers niet beschouwt als een ras.

"Dion Graus wordt om die reden bedankt voor bewezen diensten en sluit zich aan bij Marianne Thieme."

Voor het eerst sinds jaren zijn er geen voornemens van Diederik Samsom. De gesjeesde PvdA-leider is alles ontnomen: zijn baan, zijn ambitie, zijn achterban. Ook het maken van plannen behoort tot het verleden. Dat doet Lodewijk Asscher voortaan voor hem. Samsom moet er rekening mee houden dat Asscher hem aanwijst als PvdA-onderhandelaar in de formatie. Dan kan Asscher hem wéér de schuld geven als die mislukt.

Geert Wilders is al een tijdje op zoek naar kandidaat-ministers. Het is zijn vaste voornemen om niet in de LPF-val te lopen, waardoor zijn kabinet binnen de kortste keren door geruzie tussen de eigen bewindslieden het ontslag bij de koning kan indienen. Dion Graus wordt om die reden bedankt voor bewezen diensten en sluit zich aan bij Marianne Thieme. Wilders vraagt Jack de Vries als adviseur om goede bewindslieden te vinden. Henk Bleker wordt genoemd.

"Elias krijgt als genoegdoening een adellijke titel; hij wordt baron."

Het gaat goed met Jesse Klaver. Het witte overhemd met opgestroopte mouwen blijft erin, een ongekend succes. Na 20 januari gaat het mis als Obama het Witte Huis heeft verlaten. Zichzelf vergelijken met de president kan niet meer. Klaver wordt ook niet de beoogde leider van het linkse blok in de Tweede Kamer na een teleurstellende verkiezingsuitslag (tien zetels). ‘De Empathische Samenleving’ blijft niet meer dan een boek. Bram van Ojik komt als laatste voor GroenLinks de Kamer in. Hij gaat Liesbeth van Tongeren inwerken als nieuwe leider.

In de VVD is het naderende verlies van Ton Elias goed voelbaar. De partij heeft onder druk van Elias zelf ingezien dat diens verwijdering van de kieslijst een onjuiste beslissing was. Terugdraaien kan niet meer. De besturen van de VVD-afdelingen in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland, die op Elias' vertrek hadden aangedrongen, worden op non-actief gezet. Elias krijgt als genoegdoening een adellijke titel – hij wordt baron. Een familiewapen had hij al.

"De verraders binnen de SP-fractie dragen als judassen de lijsttrekker bij zijn vertrek uit de Kamer voor een koninklijke onderscheiding voor."

Ook Emile Roemer wordt komend jaar onderscheiden. De voorspelde verkiezingsuitslag wordt werkelijkheid en de verraders binnen de SP-fractie dragen als judassen de lijsttrekker bij zijn vertrek uit de Kamer voor een koninklijke onderscheiding voor. De dankbare Mark Rutte speldt het lintje hoogstpersoonlijk op. De geplande opvolging door Ron Meyer gaat niet door; de SP blijft het speeltje van de familie Marijnissen.

Het worden politiek hectische tijden in 2017. Mogen ze voor ons, kiezers, wat minder roerig zijn.

Jos Heymans