We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Columns
25 december 2016 06:55

Kerstdiner bij de Clintons

Amerika-correspondent Erik Mouthaan over wat hem bezighoudt aan de andere kant van de oceaan. 

Mocht je tijdens een oneindig kerstdiner naast een onzin spuwend ver familielid zitten te kauwen op een stuk onverteerbare kalkoen, bedenk dan: het kan altijd erger. Stel je voor dat je Kerst met de Clintons viert. 

Gezellige boel zal dat zijn. Misschien dat Chelsea en haar gezinnetje een last minute-skitripje hebben geboekt om even van mama’s getreur af te zijn. Hoeveel vrienden zouden zin hebben in een avond gevuld met Bills oneindige uiteenzettingen over die ene regio in Pennsylvania of Michigan die de doorslag gaf?

"Je zou roepen om champagne, als je niet zou weten dat Trump geheelonthouder is."

En dat Hillary dan bij het doorgeven van de cranberrycompote weer begint over hoe het lag aan de FBI, of de Russen, of alle gratis media-aandacht voor Trump. Hoe het lag aan alles en iedereen, behalve haarzelf. Ik hoop voor de gasten van de Clintons dat er genoeg wijn is om de avond te doorstaan.

We zijn minder dan een maand verwijderd van de inauguratie van de man die volgens Clinton 'ongeschikt en gevaarlijk' is. Donald en Melania zullen het ervan nemen in een van hun opzichtige gouden woonkamers. Je zou roepen om champagne, als je niet zou weten dat Trump geheelonthouder is.

Feest is het in wat Republikeinen omschrijven als 'het echte Amerika'. De partijgenoten die dachten af te koersen op een genadeloze afstraffing hebben veel reden om tijdens de nachtmis God te danken: een Republikeinse president en Republikeinse meerderheden in beide kamers van het parlement zullen zorgen voor een nieuw beleid.

En de Trump-fans van het eerste uur zullen deze Kerst voor het eerst in lange tijd het gevoel hebben dat zij niet meer aan de verliezende hand zijn – al zullen ze er snel achter komen dat hun held niet in een klap hun leven kan verbeteren. Sommigen van hen zijn al licht verontrust dat hij allemaal rijke bankiers benoemt als minister tijdens zijn strijd voor 'de gewone man'.

"Hun enige houvast is dat Trump als een windvaan van mening lijkt te veranderen." 

In New York hoor je sommige Democraten zeggen dat ze geen zin hebben in Kerstmis. Ze kunnen er nog steeds niet bij dat de kiezers de voorkeur gaven aan een man die racistische dingen zei over een rechter en pochte over aanranding. Ze tellen de dagen af tot Obama's vertrek en zetten zich schrap voor het ontmantelen van diens beleid. 

Miljoenen andere mensen in de VS zijn bang: dat hun rechten ontnomen worden, dat hun veiligheid op het spel staat, dat zij het land uit worden gezet. Hun enige houvast is dat Trump als een windvaan van mening lijkt te veranderen. 

De 'kletsende klasse' van analisten, experts en journalisten probeert toekomstig beleid op te maken uit Trumps tweets en een lijn te vinden in tegenstrijdige verklaringen van het transitieteam. Zelf heb ik een stapel boeken en tijdschriften om door te werken dit weekeinde, in een poging om het nieuwe tijdperk in het Amerikaanse verhaal goed te kunnen verslaan. Niet echt gezellig, nee.

Maar de treurigste Kerst is toch voor Hillary Clinton. Ze won bijna drie miljoen méér stemmen dan Trump, maar door Amerika’s ingewikkelde kiessysteem bepaalden 70.000 kiezers in drie staten dat zij naast het net viste. Het had een makkie moeten zijn, riep iedereen. Je gaat zo enorm winnen dat we je naar allerlei Republikeinse staten kunnen sturen om daar campagne te voeren, beweerde haar campagnemanager. Maar net als in 2008 is ze afgeserveerd door Amerika.

Clinton is de afgelopen weken vaak gefotografeerd door wandelaars die haar tegenkwamen in haar woonplaats Chappaqua bij het uitlaten van de hond. Hoeveel lange boswandelingen kun je maken tijdens een eindeloos kerstweekend? 

Erik Mouthaan