We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Columns
01 januari 2017 05:57

Gouden tijdperk

Amerika-correspondent Erik Mouthaan over wat hem bezighoudt aan de andere kant van de oceaan. 

Voor Republikeinen in de Verenigde Staten breekt een gouden tijdperk aan. Het nieuwe jaar kan nu al niet meer stuk. Op dinsdag wordt het nieuw verkozen parlement ingezworen en de rechtse meerderheid is niet zo groot geweest sinds het jaar 1928.

Combineer dat met een recordaantal gouverneurszetels en parlementen in de individuele staten die in handen zijn van de republikeinen en dan blijkt dat er een nieuwe wind waait in de VS. Rechts beleid zal met gemak tot wet kunnen worden verheven. 

Dat betekent: meer marktwerking en minder overheid. Weg met milieuregels, omlaag die hoogste belastingtarieven, en ontmantel Obamacare. Maar de grootste overwinning is toch wel dat Donald Trump op 20 januari de eed afneemt om president te worden. Een jaar geleden leek onmogelijk dat hij de eerste 'primaries' zou overleven, en moet je nu zien.

En haast is geboden want, je gelooft het haast niet, de volgende verkiezingen komen er al weer aan.

Democraten kunnen wel janken, ze zijn er nog steeds niet overheen dat Hillary Clinton verloor. Maar links kan zich nog wel prima herinneren hoe geweldig het voelt om het Witte Huis en het parlement tegelijkertijd te besturen. In 2008 trad Obama aan met een democratische meerderheid in het parlement. Het was niet voor niets dat hij zijn grootste wetgevende prestaties voor elkaar kreeg in die eerste periode.

Je moet namelijk het ijzer smeden als het heet is. Ik verwacht dan ook dat Trump in rap tempo met beleidsvoorstellen komt en dan hij met een pen klaar zit om de wetten te onderteken die het parlement opstelt. En haast is geboden want, je gelooft het haast niet, de volgende verkiezingen komen er al weer aan. 

In 2018 wordt er gestemd om elke zetel in Amerika’s Tweede Kamer (die ze hier het Huis van Afgevaardigden noemen).  En vaak zie je dat als een partij het presidentschap verovert, de andere partij winst boekt. Dat gebeurde Obama ook, de TeaParty revolutie in 2010 maakte zijn leven een stuk moeilijker.

Maar ja, conservatievelingen juichen om een succesvolle tactiek. 

Rechts is stiekem vooral blij met het feit dat Trump een nieuwe rechter voor het leven kan benoemen aan het Hooggerechtshof. Dat Hof heeft enorm veel invloed in de VS: abortus en homohuwelijk zijn legaal, omdat het Hof dat besloot, niet vanwege een wet.

Dit voorjaar stierf een van de negen rechters aan het 'Supreme Court' en hoewel de wet voorschrijft dat Obama een opvolger mocht voordragen ter goedkeuring van de senaat, weigerde de republikeinen de kandidaat ook maar in overweging te nemen. De New York Times schreef dat rechts 'een zetel heeft gestolen'. Maar ja, conservatievelingen juichen om een succesvolle tactiek. 

De 46 procent van de Amerikanen die op Trump stemde, heeft dan ook voldoende reden om het glas te heffen op dit nieuwe jaar. Een Obama-loos jaar.