Berlijn - Parijs

Merkel en Macron slijpen de messen

15 mei 2017 17:32

Op zijn eerste officiële werkdag ontmoet de nieuwe Franse president Emmanuel Macron de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Correspondent Jeroen Akkermans (Berlijn) mailt met zijn collega Stefan de Vries (Parijs).

On 15 May 2017, at 12:50, Jeroen wrote:

Monsieur de Vries, wie geht es? Lang niet gesproken. We hebben weer genoeg te bespreken. Want Macron is nog geen dag president of hij komt al naar Berlijn. Het zal aanvankelijk een warm bad voor hem worden. Want van links (SPD) tot een beetje rechts (CDU) hebben ze de verkiezingswinst van Macron gewenst en zelfs toegejuicht. Merkel hoopt dat met het herstel van de as Parijs-Berlijn de integratie van Europa nieuw leven ingeblazen wordt. Belangrijke voorwaarde van Duitsland is dat Marcron zich zal moeten houden aan de ´Duitse´ begrotingsdiscipline. De Duitse minister van Financiën Schäuble heeft al aangegeven dat hij zich hard zal opstellen, dus géén schuldenverlichting voor de Griekse, Italiaanse of Franse schuldenaars. Hebben we hier meteen de eerste splijtzwam in de as te pakken?

On 15 May 2017, at 13:01, Stefan wrote:

Salut Herr Akkermans!

Het hangt er een beetje van af wat Angela Merkel vanavond Macron voorschotelt als ze hun eerste romantisch dinertje hebben onder twee ogen. Macron is gek op een cordon bleu, maar misschien dat-ie vanavond ook wel te porren is voor een Berliner Currywurst. Marine Le Pen zei in haar campagne dat wie de Franse presidentsverkiezing ook zou winnen dit jaar, het land hoe dan ook geregeerd zou worden door een vrouw: door haar of door Angela. Dus Macron zal vanavond dus zijn mannetje moeten staan en Duitsland duidelijk maken dat hij écht wil hervormen en écht verder wil met Europese integratie. Hoe die verdere eenwording er in Macrons ogen uitziet is nu nog onduidelijk. Maar hoe zit dat eigenlijk met Duitsland? Willen ze bij jullie verdere integratie, of modderen we ook Merkels komende ambtstermijn van vier jaar nog aan?

On 15 May 2017, at 13:11, Jeroen wrote:

Monsieur de Vries!

Merkel zal het niet zien als aanmodderen. Zij is altijd een voorstander geweest van verdere integratie in Europa. Maar, onder invloed van de vluchtelingencrisis en de aanzwellende kritiek op Europa is haar wens tot meer integratie op de achtergrond geraakt. Zonder de steun van Frankrijk kan ze dat niet doorzetten. Heel leuk die cordon bleu en goede tafelmanieren (ex-kanselier Kohl had zich ooit laten ontvallen dat Merkel geen tafelmanieren had) maar zodra het tafelgesprek gaat over de aanhoudende schuldencrisis verwacht ik een moeizame avond. Nogmaals, Macron zit uiteindelijk toch te springen om schuldenverlichting? Nou, die krijgt hij vanavond echt niet van Merkel. Duitsland is eindelijk uit de rode cijfers (er worden geen nieuwe schulden meer gemaakt) dankzij de bezuinigingsdrift van minister Schäuble. Hij deed dat ook om geloofwaardig te zijn in zijn eis tot een strenge begrotingsdiscipline in Europa. Eerst geld verdienen en dan pas uitgeven, zeggen ze hier graag. Het diner is vanavond voor rekening van Merkel.  

On 15 May 2017, at 13:20, Stefan wrote:

Herr Akkermans,

Fijn dat Merkel betaalt, maar als oud-bankier weet Macron heel goed dat er niet zoiets bestaat als een free lunch. Hij weet ook dat de begrotingsobsessie in Duitsland (en ook in Nederland) dit jaar zal leiden tot een begrotingsoverschot. Dat klinkt alsof Merkel en Rutte de braafsten van de klas zijn, maar in werkelijkheid betekent het dat de staat meer geld uit de economie haalt dan ze er in stopt. En dat is ook wel te zien aan de krakkemikkige infrastructuur bij jullie, met slome treinen en sloom internet, bruggen die instorten en luchthavens die maar niet willen openen. Theresa May zou zeggen: penny wise and pound foolish. Europa is meer dan een bankrekening in Frankfurt waar je niet rood mag staan. Het is vooral ook een politiek project. Daarom zag je zoveel Europavlaggen op de campagnebijeenkomsten van Macron. De nieuwe Franse president weet dat hij de laatste kans is om de EU een nieuwe impuls te geven. 

On 15 May 2017, at 13:28, Jeroen wrote:

Monsieur de Vries! 

Oh wacht even, je hebt de Franse slag al helemaal te pakken. Duitsers houden zich nou eenmaal graag aan regels die Europa zelf heeft opgesteld en verwachten dat ook van de andere lidstaten. Duitsland wil dat eerst lering getrokken wordt uit de roekeloosheid waarmee schulden zijn gemaakt. Maar het laatste wat Merkel nu wil is een botsing met Macron. Ze weet dat dat er dus compromissen verwacht worden van Berlijn. Ik denk dat ze, in ruil voor meer integratie op het gebied van defensie en buitenlandpolitiek bijvoorbeeld, bereid is om de zwaarste eisen met betrekking tot de schuldenlast in Europa te verlichten. Want niet alleen de Fransen maar ook de Duitsers schamperen over de verouderde infrastructuur op straat, het spoor en in de telecommunicatie. Daar zijn dringend overheidsinvesteringen nodig. Tekenend is dat de Duitse staat al een aardig spaarpotje heeft opgebouwd. In de komende vier jaar verwacht minister Schäuble een belastingmeevaller van ruim 54 miljard euro. Wie wat spaart, die heeft wat over. Moet Frankrijk ook eens proberen. 

On 15 May 2017, at 13:33, Stefan wrote:

Monsieur Akkermans!

Het is nieuws voor mij dat Duitsland zich aan de regels houdt. Ze waren immers de eersten die ze braken, in 2003 al. De Fransen deden al snel hetzelfde, dat wel, maar ze volgden slechts het voorbeeld van hun Oosterburen. Maar waarom zou je sparen als geld, mede dankzij het Duitse succes, al jaren gratis is? Ik ben het met je eens dat Frankrijk natuurlijk nu echt moet gaan hervormen en ook de begroting op orde moet maken. Dat lukt waarschijnlijk dit jaar eindelijk. Macron zal er haast mee maken want hij wil uiterlijk vlak na komende zomer het vertrouwen van Duitsland hebben. Hij heeft net trouwens net zijn premier benoemd: Edouard Philippe. De man, de burgemeester van Le Havre, spreekt vloeiend Duits. Dat is dus mooi meegenomen en handig voor de onderhandelingen met ‘Mutti'. Als Merkel dan vanavond ook nog wat water in de Moezelwijn doet, krijgt het Frans-Duitse koppel na tien jaar coma eindelijk weer leven ingeblazen. A bientôt!