Koen de Regt

Tien dollar per maand en anders de bak in

10 november 2015 17:38

Correspondent Koen de Regt mocht als één van de weinige tv-journalisten het land Eritrea bezoeken. Hij wilde weten waarom zoveel mensen het land verlaten.

De man knijpt me in de arm en kijkt me indringend aan. "Echt niet, hè? Niemand mag het weten. Ook niet je vrouw. Niet volgende week, en niet over een jaar. Nooit! Beloof je me dat?" Ik knik, maar ik weet dat het hem niet gerust stelt. Ik heb de belofte namelijk al drie keer eerder gedaan die avond. De man vindt het doodeng om met me te praten.

We zitten in Asmara, de hoofdstad van Eritrea, en we praten over de politieke situatie. Er zijn weinig plekken in de wereld waar dat zo'n groot probleem is als hier. Iedereen met wie ik praat, wil dat alleen doen als ik beloof op alles wat me lief is dat ik hun naam, leeftijd en beroep geheimhoud.

"Niemand mag het weten. Ook niet je vrouw. Niet volgende week, en niet over een jaar."

Ze zijn bang. Bang dat hun zaak eronder zou lijden. Bang dat hun familie wat wordt aangedaan. Bang om de gevangenis in te gaan. Zelfs bang om te sterven. De overheid van Eritrea zou niet aarzelen om vreselijke maatregelen te nemen als ze vinden dat het imago van het land wordt besmeurd.

Niet dat het imago veel slechter kan. De internationale gemeenschap beschouwt het land als één van de ergste dictaturen ter wereld. Tijdens mijn bezoek blijkt dat het soms iets minder erg is dan door bijvoorbeeld de VN wordt afgeschilderd. Internationale tv is gewoon te ontvangen, internet kent geen beperkingen en bijeenkomsten van mensen zijn niet verboden.

Maar het land kent een nationale dienstplicht die officieel 18 maanden is, maar in de praktijk soms wel 12 jaar of langer duurt. Verplegers, ambtenaren, leraren: onder het mom van dienstplicht moeten ze hun werk bijna gratis doen (10 dollar per maand). En als je kritiek hebt op dat systeem, ga je de bak in.

"Hij brengt het allemaal zo slim, dat ik bijna geneigd ben hem te geloven."

De overheid ontkent dat het allemaal zo erg is. "Iedere vluchteling weet dat hij dit verhaal moet vertellen", zegt een van de hoogste politiek leiders van het land me in een interview. "Europa legt dan de rode loper voor ze uit, terwijl het geen vluchtelingen, maar economische migranten zijn."

Hij brengt het allemaal zo slim, dat ik bijna geneigd ben hem te geloven. Maar dan denk ik terug aan de angst in de ogen van de mensen die ik op straat en in de cafés sprak. Het kan niet gespeeld zijn.

"Het maakt me kwaad als ze zeggen dat Eritreërs allemaal economische migranten zijn", zei een man tegen me. "Natuurlijk zijn we dat niet. Het is gewoon niet te doen om hier te leven. Alles is beter dan een gevangenis."

Koen de Regt

ZIE OOK: Eritrea: een prettig, eng, zelfverzekerd en bang land