Roelof Hemmen

Rotzakken en slachtoffers

11 januari 2016 03:00

De testosteronbommen zijn er. Met een briefje, 'Ich will fucken', voor als de bedoeling nog niet helemaal duidelijk was. Ze waren er op de nieuwjaarsfeesten in Duitse steden, ze waren er in Zweden en in Finland. Bedankt voor de gastvrijheid. Oud en nieuw, Tahrirplein-style in Europese steden. 

Bange, weerloze vrouwenlichamen, harde handen. Knijpen, voelen, verkrachten, stelen, slaan, beschermd door ringen van broeders. Onder de ogen van een machteloze politie. Waakzaam en dienstbaar, to serve and protect. Pfff... En wat is de pavlovreactie van de autoriteiten, in hun politieke correctheid? "Er zijn geen aanwijzingen dat het om vluchtelingen gaat."

Het was weer een lekker weekje, in het nieuws. Gadverdamme. Het wordt me koud om het hart.

Hee, daar is Geert Wilders. Hij had het voorspeld en haalt nu zijn gelijk. Zondagmorgen: 41 virtuele zetels voor de PVV. Tweet van Wilders: "Nederlanders willen hun eigen land terug." Een uurtje later, voor het internationale publiek: "We will give our country back to our own people."

"Moeders willen hun kinderen beschermen tegen verdrinken, en mensen maken zwemvesten die zinken. Dat is nogal cynisch."

Teruggeven? Hoe dan, dacht ik. En zijn we ons land nu kwijt? Het is niet zo moeilijk surfen op de golf van woede over de ondankbare smeerlappen die hun handen niet kunnen thuishouden. Misschien is het wel té makkelijk.

Ik werd ook koud van het gore oud en nieuw-geweld. Maar er waren nog een paar dingetjes deze week waar m'n maag van samentrok, en ze hadden ook te maken met de vluchtelingen. Ik vertelde je in het nieuws over een fabriekje in Turkije waar ze zwemvesten maken. Van materiaal dat water opneemt. Die zinken dus. Die verkopen ze aan mensen die ermee in bootjes stappen om naar Europa te gaan. Bootjes die omslaan. Wat ben je dan voor mens? Nee, niet zeggen. Niet zeggen nu dat het hun eigen schuld is, dat ze dan maar niet moeten gaan. Moeders willen hun kinderen beschermen tegen verdrinken, en mensen maken zwemvesten die zinken. Dat is nogal cynisch.

Thumbnail

Een winkel in het Turkse Izmir verkoopt zwemvesten. (Foto: Getty)

Ik vertelde je over Madaya in Syrië, waar de mensen na een beleg van een halfjaar gras en katten schijnen te eten. Het zijn de troepen van Assad die het eten en drinken voor hun eigen mensen tegenhouden. Je zag dit kindje:

Ik zie de rotzakken overal. Maar de slachtoffers ook. Als het over de rotzakken gaat, ben ik het hartgrondig eens met Geert Wilders: grenzen dicht. Maar wat doen we dan voor de slachtoffers? 

Roelof Hemmen