Roelof Hemmen

Het gaat beginnen!

09 mei 2016 06:00

Ik stop met de mooiste baan ter wereld. Geheel uit vrije wil. Ik heb mijn ontslagbrief getikt – één regel, en aan het einde van de maand is het voorbij. Pasje inleveren, mailadres opheffen. Klaar. Ik ga weg bij het nieuws, na bijna 23 jaar.

Zo, dat is eruit. Het viel niet mee.

Ik ga weg omdat ik een nieuwe toekomst voor mezelf wil maken. Ik wil de tinteling van het avontuur weer voelen. Ik zoek onzekerheid. Van de hoofdweg af, de kronkelige paden op. 

"Het grootste deel van mijn leven was hard nieuws mijn corebusiness."

En voordat jij het zegt: ja, ik heb een ander. Ik ben smoorverliefd op de radio. Vier jaar geleden ben ik het erbij gaan doen, maar nu kan ik niet meer zonder. Elke ochtend bij BNR Nieuwsradio, tweeënhalf uur live op de zender. Gesprekken met mensen die ertoe doen, mensen die iets te vertellen hebben, frisse inzichten, de verhalen achter het harde nieuws, debat. Een feest.

En nu vind ik het strakke, harde nieuws bij de tv niet meer zo boeiend. Gek hè? Het grootste deel van mijn leven was hard nieuws mijn corebusiness. Eerst bij de krant, en sinds 1993 bij het prachtige RTL Nieuws. Ik heb hier alles gedaan: redacteur, verslaggever, parlementair verslaggever, presentator (2000-2016).

"Nieuws is de hartenklop van mijn land, van mijn wereld. Elke uitzending opnieuw."

Ik hield van elke zin, van elk woord, van elke komma van het nieuws. Elk shot, elk frame. Nieuws is de hartenklop van mijn land, van mijn wereld. Elke uitzending opnieuw. Oorlogen, rampen, moorden, terreur. Veel lelijkheid, heel soms iets moois, ik heb 't je al die jaren allemaal verteld en laten zien. Soms proestend van het lachen, soms vechtend tegen tranen. Ik vond het een eer om het te mogen doen, en het voelt nu alsof ik je in de steek laat. 

Bedankt, lieve kijker. Dat je het wilde zien, dat je naar me wilde luisteren. Bedankt voor de complimenten, bedankt voor de kritiek.

Ik zal de verzameling mensen missen die samen RTL Nieuws zijn. Mijn werk bracht me ook vriendschap en liefde. Ik heb er vrienden voor het leven ontmoet. We hebben met zijn allen een makker verloren: arme Stan, voor altijd in mijn hart. En in de zwartste dagen van mijn leven – toen mijn lief stierf – stonden mijn collega's om me heen. Ik zal daar altijd dankbaar voor zijn. 

"We gaan als vrienden uit elkaar. Maar we gaan wel uit elkaar."

We gaan als vrienden uit elkaar. Maar we gaan wel uit elkaar. Het moet. Want anders word ik een uitgebluste praatpop. Je kunt dit werk alleen maar doen als je het echt meent. En ik voel dat het heilig vuur langzaam dooft.

Gelukkig is er nog een hele wereld buiten RTL Nieuws. De heerlijke radio! Debatten, congressen, een theatertour. En wie weet wat er verder op mijn weg komt. Mijn bloed stroomt sneller, mijn zintuigen staan op scherp: het gaat beginnen! Nog een keer!

Roelof Hemmen