Roel Geeraedts

Bilderbergconferentie: voer voor complotdenkers

09 juni 2016 16:28

De Bilderbergconferentie vindt dit weekend plaats. Dat is altijd voer voor complotdenkers en voor Kamervragen.

Dit jaar woont ook Ahmed Aboutaleb de bijeenkomst van de machtigen der aarde bij. Verder zijn ook onder anderen koning Willem-Alexander, premier Rutte en staatssecretaris Dijksma van de partij.

"Complotdenkers beweren dat op de Bilderbergconferentie wordt gewerkt aan een wereldregering"

Rondom de jaarlijkse conferentie hangt een zweem van geheimzinnigheid. Tal van politici, topmannen en -vrouwen uit het bedrijfsleven, wetenschappers en invloedrijke journalisten bespreken gewichtige vraagstukken. Er wordt nooit bekendgemaakt wat er precies is besproken. De hele conferentie is off the record.

Complotdenkers beweren dat op de Bilderbergconferentie wordt gewerkt aan een 'wereldregering': het bedrijfsleven, de rijken en de machtigen op aarde bepalen op ondemocratische wijze hoe de wereld van morgen eruitziet. 

Als de Bilderbergconferentie echt de plek is waar aan een nieuwe machtsorde wordt gewerkt, dan is dat goed nieuws voor Diederik Samsom en Ahmed Aboutaleb. Beiden hebben straks een Bilderbergconferentie in de benen. Lodewijk Asscher is er nog nooit geweest. In lijn met de complottheorieën is Asscher dus kansloos in de strijd om het leiderschap van de PvdA. 

In een onderzoek onder Nederlands-Turkse jongeren van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) staat wat een aantal Turkse jongeren in Nederland van de Bilderberggroep denken: 

"Ja, de Bilderberg-groep heb je. Je hebt een groep, die is opgericht. Ik weet niet in welk jaar. Opgericht door het koninklijk huis. Dat is een hotel, dat heet het Bilderberg Hotel. En daar worden al die zionistische plannen gemaakt. Wereldwijd heb je van die plaatsen. En in Nederland is dat in het Bilderberg Hotel."

"Het is nu wachten op een ander ritueel rondom de Bilderbergconferentie: Kamervragen."

Vraag: "En die zijn in Nederland ook? En wat doen die in Nederland dan?"

Antwoord: "Ik weet niet. Baby's offeren aan satan of zo. Dat soort dingen. Dat gebeurt echt."

Gaan koning Willem-Alexander, premier Rutte, staatssecretaris Dijksma en burgemeester Aboutaleb echt een weekendje baby's offeren aan satan? Aanwijzingen dat deze complottheorie klopt, zijn niet bij RTL Nieuws bekend. Wel kun je wachten op een ander ritueel rondom de Bilderbergconferentie: Kamervragen. Vanwege de Bilderbergconferentie is premier Rutte deze week afwezig bij de ministerraad. PVV-leider Geert Wilders maakte daar in 2013 nog een nummertje van. 

Wilders vroeg de premier destijds: "Prefereert u een luxe suite in een vijfsterrenhotel en geheimzinnig geklets boven een discussie in de ministerraad morgen over bijvoorbeeld het Fyra-echec? Zo ja, waarom? Heeft u niets beters te doen, zoals bijvoorbeeld het werken aan een oplossing voor de economische crisis, dan een obscuur elitair clubje te bezoeken? Zo nee, waarom niet?"

"De kosten van zo'n weekendje vallen reuze mee."

Kampioen op dit dossier is de SP. Kamerlid Harry van Bommel stelde het vaakst vragen over de conferentie. Telkens wil Van Bommel weten: "Bent u bereid verslag te doen aan de Tweede Kamer over wat er besproken is op de conferentie?" Het antwoord van de premier luidt steevast: "Nee. Het betreft een besloten conferentie."

Uit de antwoorden op al die Kamervragen valt ook op te maken wat het de belastingbetaler kost. De premier, de koning en de staatssecretaris reizen op kosten van de staat naar Dresden. Twee keer maakte premier Rutte zijn reis- en verblijfskosten bekend. In 2013 kostte het 1223 euro en 2015 werd 1590 euro uitgegeven aan het bijwonen van de Bilderbergconferentie. De kosten van zo'n weekendje vallen dus reuze mee.

Roel Geeraedts