Ga naar de inhoud
Lisanne van Sadelhoff

Waarom wist ik dit niet?

Ik wist niet of ik moest huilen of opgelucht ademhalen, dus raakte ik maar in paniek. Daarna belde ik mijn beste vriendin: 

"Ik heb een afwijkend uitstrijkje." 
"O liefje, welke pap-score?" 
"3a. Dat is niet erg, toch? Toch!??" 

Ik had geen flauw benul. Acht van de tien mensen krijgen HPV (Humaan Papillomavirus) en toch hangt een vreemde zweem van onwetendheid omheen. Ik zat ooit met vrienden te eten toen ik begon over de dtp-prik voor op reis tegen difterie, tetanus en polio, en toen riep mijn toenmalige vriend: "Aaaaah, ja, dtp, dat is dat virus in jouw vagina, toch!" (Nee schat, eet jij je pizza pepperoni maar gewoon op). En onze zogenaamd overal-verstand-van-politicus Thierry Baudet twitterde eens dat het clownesk was om ook jongens te vaccineren tegen HPV. Wat ik nu ga typen kan een klap zijn in het gezicht van menig penisbezitter: de penis is bij uitstek een HPV-doorgever. En HPV kan baarmoederhalskanker veroorzaken. 

Het is heerlijk, dit virusvrije bestaan.

Drie eendenbekken later bleken bij mij geen aanwijzingen voor een voorstadium van kanker. In de periode daarna werd een gynaecoloog de poortwachter van mijn fysieke gezondheid. De uitslag die volgde voelde nog veiliger: mijn lijf had het virus opgeruimd (misschien heb ik wel geapplaudisseerd voor mijn lijf toen ik het hoorde en misschien was dat wel een beetje gek maar dat is wat opluchting met een mens kan doen).  

Het is heerlijk, dit virusvrije bestaan, maar ergens is er ook nog steeds de gedachte: het kan terugkomen. Daarom voelde ik lichte jaloezie toen ik hoorde over de HPV-prik voor jongeren die besmettingskansen aanzienlijk verkleint. Dan schoot er door mijn hoofd: was dat vaccin er maar toen ik jong was. Ik heb namelijk altijd gedacht dat de prik alleen zin had als je nog maagd was. 

Tot ik gisteren op een petitie van de redactieleden van tijdschrift LINDA. stuitte. Hun wens: de leeftijdsgrens voor vaccinatie-uitnodigingen moet verhoogd, zodat ook vrouwen tussen de 27 en de 30, die nu buiten de boot vallen, bescherming kunnen krijgen. Of de prijs van het vaccin (450 euro!) moet drastisch naar beneden, zodat vrouwen het zelf kunnen fiksen.  

Roep het van de daken, wrijf het onder onze neuzen.

Het vaccin werkt dus ook gewoon op oudere leeftijd, ook als iemand al seksueel actief is en HPV heeft gehad. Ik had, zelfs als ex-HPV'er, geen flauw benul gehad tot gistermiddag, toen ik per toeval, in een loos scroll-uurtje, op de petitie belandde.

De zweem moet weg. De onwetendheid moet worden opgeheven. Het is prachtig, dit vaccinatieprogramma van het RIVM, lang leve de medische wetenschap en de Nederlandse gezondheidszorg, driewerf hoera, maar mijn generatie blijkt hierdoor ineens, zonder aanwijsbare reden, een tussen-wal-en-schip-groep geworden. We lopen onnodig risico.

Stuur vrouwen van 27 jaar en ouder, de vrouwen die nu geen gratis vaccin mogen, op z'n mínst een brief met dat een prik ook ons kan helpen. Roep het van de daken, zorg dat we het horen, duw de feiten onder onze neuzen: we kunnen onszelf alleen beschermen als we ervan weten. 

Lisanne van Sadelhoff schrijft elke woensdag een column voor RTL Nieuws, waar ze werkt sinds 2012. Ze schrijft ook voor onder meer NRC en de Volkskrant. In 2020 verscheen van haar hand Je bent jong en je rouwt wat. Ze werkt aan een nieuw boek, We zullen doorgaan