Ga naar de inhoud
Lisanne van Sadelhoff

Ben je wel goed bij je hoofd?

Ik deed deze week iets doms. Ik liet mijn hond uit, maar zijn riem zat niet goed vast en Leo rook konijnen. Fazanten. Reigers. Misschien een ooievaar. Ik mompelde 'shitshitsorrysorry' tegen dieren die ik niet kende maar wel liefhad en sjeesde achter mijn hond aan.

Terwijl ik door het stiltegebied rende, werd ik achtervolgd door een man. Ik hoorde hem niet, ik had mijn iPhone-oortjes nog in. Het moet er vanaf een afstandje komisch hebben uitgezien: een soort Tom & Jerry maar dan met een hond, een mens en daarachteraan een steeds bozer wordend mens. Toen mijn hond en ik hijgend tot stilstand kwamen, deed ik mijn oortjes uit en hoorde ik de man pas.

"Ben je wel goed bij je hóófd?!", schreeuwde hij, intimiderende armgebaren. "Het was niet mijn bedoeling", stotterde ik, hangende schouders, waarom moest hij nou zo tekéérgaan? Hij, nog harder schreeuwend: "Hier broeden vogels! Je verpest al het moois." En hij beende weg. Zachtjes, dacht ik nog toen ik naar zijn grote passen keek, zachtjes voor de vogels.

Ik moest denken aan de Tom & Jerry-scène.

Een uur later, het schaamrood nog op mijn kaken, kreeg ik pushmeldingen binnen. Wetenschappers luidden in een IPCC-rapport voor de driehonderdduizendste keer de noodklok:  

'Alarmerende boodschap: wereld doet te weinig tegen klimaatverandering'

Ik moest denken aan de Tom & Jerry-scène en begreep ineens het geschreeuw van de man. Die man, die stond symbool voor de wetenschappers die hun apocalyptische doch zéér realistische waarschuwingen keer op keer op keer tegen dovemansoren blijken te richten. En ik… ik stond met mijn iPhone-oortjes symbool voor de politici die straks de provincies gaan bestieren en het stikstofbeleid zullen vertragen. Ik stond symbool voor Rutte & consorten die zich het 'groenste kabinet ooit' noemen, maar de meeste klimaatdoelen niet halen.

Ik was de Shell-top die enkel naar winst omkijkt.

Ik was daar, in dat weiland, de baas van Tata Steel die naar hartenlust giftige gassen blijft uitstoten. Ik was de Shell-top die enkel naar winst omkijkt, de Esso-baas die geen haar beter is, de KLM-directeur met een ongezonde voorliefde voor groei, de winkelketen met een groot talent voor ongegeneerde hypocriete greenwashing.

Ik was de producent van onnodig grote en vervuilende SUV's, ik was de Eneco-top met zijn energiecentrale, ik was de CEO van de bank die leningen voor olie en gas aanbiedt.

Maar er is een verschil. Ik deed mijn oortjes uit. Vanaf nu check ik altijd de riem van mijn hond in de buurt van een broedgebied. Laat deze driehonderdduizendste wetenschappelijke waarschuwing van het IPCC hetzelfde effect hebben op de politici, de CEO's, de topmannen, de hoge piefen, de bazen. Laat ze zich schamen en daarnaar handelen, laat het nadreunen in hun hoofden:

"Je verpest al het moois."