Ga naar de inhoud
Lisanne van Sadelhoff

Het is doodnormaal om een condoom te eisen

Ze deed er vrij achteloos over, het Franse meisje dat ik leerde kennen tijdens mijn reis door Nieuw-Zeeland. We verbleven in hetzelfde hostel en kenden elkaar een paar dagen toen ze vertelde over haar vakantievriendje dat ze hier in deze stad had ontmoet. En dat ze 'zo zo zo opgelucht' was dat ze die ochtend ongesteld was geworden. "Had je zwanger kunnen zijn dan?" vroeg ik haar. Ze schudde haar hoofd. "We hebben een condoom gebruikt", zei ze. "Al heeft hij het wel één keer af gedaan, zonder dat ik het wist."

Zij nam nog een achteloze slok van haar biertje, ik verslikte me in het mijne, gist brandde in mijn strot, want ik ben een beelddenker en zag het gewoon voor me, hoe hij zichzelf stiekem van dat kapotje ontdeed, achter haar rug om – letterlijk – en ik riep connard!, klootzak, het enige Franse scheldwoord dat ik kende.

Als er grenzen worden overschreden, ligt dat nooit aan degene van wie die grenzen zijn

Het Franse meisje zette de verdediging in, alleen dan voor de verkeerde partij. "Maar een condoom zit ook niet fijn." En: "Misschien had ik het ook wel niet duidelijk gezegd." En ook: "Ik ging zélf met hem naar bed, hè."

Het is wat ik herken, bij mezelf, bij anderen: de schuld, in welke grensoverschrijdende situatie dan ook, weghalen bij de dader en bij jezelf deponeren. "Ik vroeg er vast om." "Ik droeg vast een te kort rokje." "Ik heb mijn grens misschien niet goed aangegeven." Die zelftwijfel is onterecht. Als er grenzen worden overschreden, ligt dat nooit aan degene van wie die grenzen zijn.

En het is doodnormaal om te eisen dat een man een condoom draagt, want, nou ja, volgens mij weet ieder mens met twee functionerende hersenhelften dat een vrouw van seks zonder condoom ongewenst zwanger kan raken en dat zowel mannen als vrouwen van condoomloze seks soa's kunnen krijgen (op thuisarts.nl staat een verfrissend rijtje, niet lezen tijdens het avondeten). 

Je mag niet stiekem een condoom afdoen tegen afspraken in.

Toch lijken er mannen op deze aardbol rond te lopen die dat wapenfeit vergeten, zoals die connard in Nieuw-Zeeland en de twee mannen die gisteren in Dordrecht (ik hoop met het schaamrood op de kaken) in de rechtbank terechtstonden voor het stiekem verwijderen van hun condoom.

Stealthing heet het. Het is nog niet opgenomen in de Nederlandse wet en nog geen term in het Nederlandse strafrecht. Het was een primeur dat het OM een celstraf van een jaar eiste, en het was misschien ook wel een primeur dat het woord werd gebruikt. 

Het heeft iets triests dat er slachtoffers voor nodig waren om de term de rechtszaal en de wereld in te slingeren, maar hun moed was hoognodig. De grens die de slachtoffers gisteren verdedigden – je mag niet stiekem een condoom afdoen tegen afspraken in – bestond al. Maar doordat deze vrouwen een rechtszaak aanspanden, werd die grens ineens zichtbaarder. Vanaf nu heeft iedereen die hetzelfde meemaakt, betere munitie om mee te schieten.

Lisanne van Sadelhoff schrijft elke woensdag een column voor RTL Nieuws, waar ze werkt sinds 2012. Ze schrijft ook voor onder meer NRC en de Volkskrant. In 2020 verscheen van haar hand Je bent jong en je rouwt wat. Ze werkt aan een nieuw boek, We zullen doorgaan