Ga naar de inhoud
Yeşim Candan

Het WK van de vrede? Laat me niet lachen

Van alle arbeidsmigranten die onder erbarmelijke omstandigheden de voetbalstadions voor het WK hebben moeten bouwen, hebben duizenden dit met de allerhoogste prijs moeten betalen: hun leven. Maar hadden we iets anders verwacht van een land waar homoseksualiteit wordt gezien als een ziekte? Waar vrouwen ondergeschikt zijn aan mannen? Hadden we iets anders verwacht van een land dat geen enkele vluchteling heeft toegelaten toen de oorlog uitbrak in Syrië? Golfstaten doneerden wel geld voor tenten voor de vluchtelingen, maar er was er geen één welkom in hun land.

Waarom het zo belangrijk is om dit te melden? Omdat een land dat geen enkele oorlogsvluchteling binnenlaat, toont dat het niet over menselijkheid beschikt. We springen hoog en laag als Hongarije geen enkele vluchteling opneemt; het woord extreemrechts duikt meteen weer op. Maar we zwijgen over een land als Qatar, waar immigranten worden gezien als tweederangsburgers en praktisch als slaaf behandeld.

"We gaan straks natuurlijk wel gewoon kijken naar het WK. Hoe hypocriet is dat?"

In Nederland zijn we boos op Qatar en dat is terecht. Maar we gaan straks natuurlijk wel gewoon kijken naar het WK. Hoe hypocriet is dat? Nou, net zo hypocriet als producten kopen uit China, terwijl we de genocide die het land pleegt op de Oeigoeren uit volle borst afkeuren. Net zo hypocriet als kleding bestellen bij Shein, terwijl de werknemers die in de Chinese fabrieken van dit kledingmerk werken, dagen maken van achttien uur, geen weekend hebben en maar een derde van hun salaris uitbetaald krijgen als ze een fout maken.

Maar ook als je nooit iets bij de Chinese kledinggigant bestelt, heb je een grote kans dat aan je kleding bloed kleeft. Want liefst 28 merken laten hun spullen maken in Turkse kledingfabrieken waar volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zo'n 250.000 tot 400.000 Syrische vluchtelingen worden uitgebuit, onder wie ook veel kinderen. Ga je nu je 'Made in Turkey'-kleding van je favoriete merk niet meer kopen?

"Qatar is ook een afspiegeling van hoe de wereld helaas in elkaar steekt: hypocriet en corrupt."

Qatar maakt zich inmiddels stervensbelachelijk door mensen in te huren die fans uit verschillende landen moeten voorstellen. Ze zijn clown op hun eigen feest. Daarnaast nodigt het zogeheten Fan Leader Network influencers uit voor de promotie van het WK. Sepp Blatter, oud-FIFA-voorzitter en lange tijd verdacht van corruptie (hij is onlangs vrijgesproken bij gebrek aan bewijs), zegt nu spijt te hebben van het toernooi in Qatar.

Toch gaat mijn zoontje, de kleine Ajacied, het WK kijken. En ik ga het hem niet verbieden. Hypocriet? Misschien. Maar Qatar is ook een afspiegeling van hoe de wereld helaas in elkaar steekt: hypocriet en corrupt. FIFA-voorzitter Gianni Infantino, die Rusland en Oekraïne oproept tot een staakt-het-vuren van een maand tijdens het WK. Hij ziet het als een periode van vrede, het kampioenschap in Qatar. Waar duizenden mensen omkwamen terwijl ze stadions bouwden.