De Turken die het onmogelijke mogelijk maken
Op school wilde niemand naast hem zitten. De schooldirecteur liet hem zelfs van klas wisselen omdat sommige ouders geen Turk bij hun kind in de klas wilden. Nee, dit speelde zich niet af in Zuid-Afrika, maar in ons eigen Nederland. Al op jonge leeftijd kreeg Atilla Aytekin te maken met discriminatie en racisme. Nooit heeft hij zich daardoor van iets laten weerhouden. Sterker nog: het sterkte hem in zijn overtuiging succesvol te willen worden in het leven. Zodat hij later ook iets terug te geven had aan de samenleving.
Aytekin is nu eigenaar van Azerion, samen met zijn zakenpartner Umut Akpinar. Bij dit digitaal-entertainmentbedrijf werken 1.500 mensen in 24 landen. Onlangs gingen ze ermee naar de beurs. De waarde van het bedrijf is nu geïndexeerd op zo'n 1,3 miljard euro. Ook is het duo de nieuwe eigenaar van Fortuna Sittard. Ze bezitten 65 procent van de aandelen. Voor deze Limburgse voetbalclub hebben ze een droom waar mijn hart sneller van gaat kloppen: ze willen ook het vrouwenvoetbal groot maken.
"Ik ken niemand die zo hard heeft gewerkt in zijn leven als hij. Met vallen en opstaan, maar vooral door nooit op te geven."
Atilla Aytekin is in mijn ogen de Turkse ondernemer die het onmogelijke mogelijk maakt. Ik ken niemand die zo hard heeft gewerkt in zijn leven als hij. Met vallen en opstaan, maar vooral door nooit op te geven. De eerste keer dat ik hem ontmoette, herinner ik me nog goed. Hij gaf me een lesje in fatsoen. Terecht: ik had er een handje van om onredelijk traag op mails te reageren.
Aytekins bedrijf Azerion begon zijn 'voetbalcarrière' als sponsor van de afdeling e-sports bij Ajax. En onlangs besloot het bedrijf dus om Fortuna Sittard te kopen. De club en de leden van de Sittardse voetbalclub hadden aanvankelijk flink argwaan tegenover de Turkse ondernemers die met hun grootse plannen even naar Limburg kwamen – de provincie waar de meeste mensen een voorkeur lijken te hebben voor rechtse partijen als FVD, PVV en VVD, en waar procentueel de minste niet-westerse allochtonen wonen.
"Supporters hadden zelfs een keer Turkse muziek opgezet toen ze binnenkwamen bij de club en zeiden: jullie zijn nu van ons."
Maar toen de club en de aanhang de twee Turkse ondernemers beter leerden kennen, dachten ze: deze mannen hebben echt een plan, een visie. Succesvolle ondernemers zoals Aytekin en Akpinar weten hoe ze een voetbalclub financieel moeten begeleiden. Dat is geen overbodige luxe, want veel clubs staan momenteel onder water.
De eerste succesvolle actie was het aantrekken van topspits Burak Yilmaz. Inmiddels is Fortuna Sittard de enig overgebleven Limburgse voetbalclub in de eredivisie. Het is bovendien de enige voetbalclub in de provincie met een vrouwenelftal in de eredivisie.
De harde kern van Fortuna Sittard heeft de twee Turken inmiddels in het hart gesloten. Supporters hadden zelfs een keer Turkse muziek opgezet toen ze binnenkwamen bij de club en zeiden: "Jullie zijn nu van ons." Ik vind het 't beste Nederlandse integratieverhaal van de afgelopen tijd. Van carnavalsmuziek naar de Turkse popzanger Tarkan ('Kiss kiss'): wie had dat ooit gedacht?