Ga naar de inhoud
Yeşim Candan

Plaats azc's niet in witte dorpen, maar in de grote stad

Het zal de komende tijd een flinke uitdaging blijven: hoe kunnen we omgaan met de asielzoekers die naar ons land komen? De weerstand ertegen loopt op en de protesten hier en daar zetten je aan het denken. Is Nederland wel klaar om alle nieuwe immigranten een warm welkom te kunnen heten?

Belangrijke vraag: waarom stoppen we asielzoekers in dorpen en steden waar mensen helemaal niet op hen zitten te wachten? We duwen de vluchteling zo door hun strot. De inwoners uit die plaatsen hebben geen zin in nieuwkomers – vooral die uit islamitische landen. Want laten we eerlijk zijn: als het zou gaan om vluchtelingen uit Oekraïne, zou het protest dan net zo hevig zijn?

"Waarom worden niet meer asielzoekers geplaatst in multiculturele wijken in Rotterdam-Zuid of Amsterdam-Geuzenveld?"

Waar ik bang voor ben, is de tegenreactie die vanuit de samenleving gaat komen. Er ontstaat op deze manier een immense haat tegen buitenlanders. Ik ben bang voor een opkomst van het neonazisme. In Duitsland, dat kampt met net zo'n soort immigratieproblematiek, zien ze al een gestage groei van het rechtsextremisme de afgelopen jaren. Het land telt inmiddels zo'n 25.000 rechtsextremisten, bleek uit een rapport van de Duitse overheid in mei van dit jaar. Daarin wordt gewaarschuwd voor toenemend terreurgevaar uit rechtsextremistische hoek.

Je kunt erop wachten dat dit in Nederland ook gaat gebeuren. Het hakenkruis, zoals eerder in Enschede op een spandoek werd vertoond tijdens protesten tegen de komst van een azc, kan steeds meer in zicht komen. Een hakenkruis, hoe laag kun je gaan? Waar is het historisch besef gebleven van deze mensen?

Maar goed, waar moeten al die vluchtelingen dan gehuisvest worden? In ieder geval niet in 'witte' dorpen en steden, als je het mij vraagt. Liever in gemeentes waar meer empathie is voor de medemens. Zoals Nijmegen, van oudsher een rode stad. Of Zutphen, dat bekendstaat als een antroposofische gemeente. Of in steden met meer diversiteit. Waarom worden niet meer asielzoekers geplaatst in multiculturele wijken in Rotterdam-Zuid of Amsterdam-Geuzenveld?

"Laten we de piepende inwoners ontzien en gemeentes als Tubbergen of Geldermalsen niet opzadelen met vluchtelingen."

Ik begrijp dat dit wrang is, omdat je op deze manier 'kleur' alleen brengt naar de al gekleurde wijken. Maar 'gemengd' – als in: kleur brengen naar een witte woonwijk – werkt niet in dit geval. Stel je voor dat er een grote groep Afghanen of Syriërs zou worden gehuisvest in Blaricum, Bloemendaal of Volendam. Mensen zouden van gekkigheid niet weten wat ze zouden moeten doen.

Aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de opdracht om na te denken over de plaatsing van asielzoekers. Natuurlijk zitten aan mijn voorstel haken en ogen. Zo krijgen grote steden nog meer asielzoekers toebedeeld, omdat de witte dorpen zo hard piepen. Maar kennelijk zijn die piepende inwoners niet op te voeden. Dus laten we deze mensen ontzien en gemeentes als Tubbergen of Geldermalsen niet opzadelen met vluchtelingen. Die hoeven dan, bij een festival of buurtfeest, tenminste niet binnen te blijven omdat ze anders het plezier zouden bederven van de feestvierders. Stel je eens voor dat asielzoekers een feest meemaken...

Yeşim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.