Ga naar de inhoud
Yeşim Candan

Verboden voor homo's

Ik vind het tijdens deze Pride onthutsend om te zien dat op het Amsterdamse Museumplein 71 vlaggen hangen van landen waar homoseksualiteit bij wet verboden is. In deze landen moet je dus je geaardheid verbergen.

Hoe doe je dat, in het geheim homo zijn? Stiekem afspreken met je geliefde, want als je dit in het openbaar doet, word je bij wijze van spreken gestenigd. Jezelf je hele leven lang anders voordoen dan je bent. Dat soort zaken… Maar het niet mogen zijn wie je bent, is alsof je niet mag bestaan. Alsof je niet mag ademen. Alsof je ziek bent.

"Ook in de Biblebelt heb je ballen nodig om als homoseksueel uit de kast te komen."

En geloof me, er bestaan mensen die echt geloven dat homoseksualiteit een ziekte is, zelfs in Nederland. Ik heb hier genoeg discussies over met ze, vooral in islamitische kringen. Wat je dan krijgt, is dat jongens en mannen in elkaar worden geslagen door familieleden omdat ze niet willen accepteren dat hun zoon, broer of neef homo is. Ze zullen dit er wel even ‘uit slaan’. Met als gevolg dat deze mannen óf moeten onderduiken óf een ‘second life’ hebben: ze zijn getrouwd met een vrouw maar stiekem homo.

Ook in de Biblebelt heb je ballen nodig om als homoseksueel uit de kast te komen. Want je loopt dus grote kans dat je door je eigen familie en vrienden wordt verstoten, omdat dit volgens de harde leer van het christendom niet mag.

Er is mij altijd één scène uit de film American Beauty bijgebleven. Die waarin de homofobe kolonel Frank Fitts (gespeeld door Chris Cooper) de relatie tussen zijn zoon en Lester Burnham (gespeeld door Kevin Spacey) verdacht vindt. Als de jongen aan zijn vader bevestigt dat hij homoseksueel is, zet zijn vader hem het huis uit. De kolonel blijft verward achter en probeert vervolgens Lester te zoenen, maar die wijst hem af. Mannen die zo’n afkeer hebben van homoseksualiteit vind ik altijd verdacht. En niet zonder reden, want de grootste homohaters zitten vaak zelf angstvallig in de kast.

"Ik zeg altijd met een enorm sarcasme dat Nederlandse mannen geen bokito’s zijn, maar mijn mannelijke gayvrienden vormen daarop een uitzondering."

Dus waarom dat rigoreus verbieden van homoseksualiteit in zoveel landen? In een aantal landen is homoseksualiteit zelfs een misdaad, zo ernstig zelfs dat je er de doodstraf voor kunt krijgen. Eén op de tien wereldburgers is homoseksueel. Reken dus maar uit hoeveel homoseksuelen in landen leven waar ze vanaf hun geboorte niet kunnen zijn wie ze zijn.

Dit doet mij pijn, want mijn beste vrienden zijn gay. Ik zeg altijd met een enorm sarcasme dat Nederlandse mannen geen bokito’s zijn, maar mijn mannelijke gayvrienden vormen daarop een uitzondering. Als leeuwen springen ze voor mij in de bres, ze zorgen dat ik veilig thuiskom, vragen na een avond uitgaan of ik goed ben thuisgekomen. 

Daarom ben ik zo blij dat we in Nederland leven, omdat homoseksuelen hier samen kunnen wonen met hun geliefde, gewoon omdat ze van elkaar houden. En ik ben trots op Amsterdam, op hoe de stad allerlei gebouwen in de regenboogkleuren van Pride heeft gekleurd, als statement, omdat je hier gewoon mag zijn wie je bent. Wat een contrast met die 71 vlaggen op het Museumplein!