Ga naar de inhoud
Yeşim Candan

Slecht opgevoede corpsballen

Iedereen is weer eens verbaasd over de uitspraken van een aantal 'heren' tijdens het afgelopen Herendiner van het Amsterdams Studenten Corps. In een filmpje dat op internet circuleert, hoor je de spreker roepen: "Vrouwen zijn niets meer dan…" Waarop vanuit de eetzaal luidkeels wordt gescandeerd: "Hoeren!" En dan is dit nog de minst erge van alle vrouwonvriendelijke uitspraken die dag.

In tegenstelling tot schijnbaar de rest van het land verbaast mij dit helemaal niet. En ik geloof ook niet dat dit stoerdoenerij is van een paar rijkeluisjochies. Deze 'heren' geloven dit écht. Zij zien vrouwen als minderwaardige wezens, als 'sperma-emmers'. Zo'n studentenvereniging fungeert daarbij als een sekte, waar hun ideologie wordt aanbeden als een ongedwongen feit. Denk maar niet dat zo'n Herendiner het enige moment is dat er zo denigrerend over vrouwen wordt gepraat. Dit krijgen ze van huis uit al mee. Dit zijn dezelfde jongens die ik in Amsterdam-Zuid al op jonge leeftijd 'hoer' tegen hun klasgenootjes hoor zeggen.

"Een cultuurverandering betekent breken met tradities, met normen en waarden. Dit gaat niet zomaar."

Ik denk dat een moeder een gentleman maakt of breekt. Ik leer mijn zoontje al van kleins af aan dat hij geen meisjes mag slaan en ook nooit op ze mag schelden. Wat ik dan terugkrijg van de moeders, is de vraag: ook niet als dat meisje hem slaat? Nee moeders, ook niet als zij hem slaat. Jongens moeten van jongs af aan leren hoe ze met meisjes moeten omgaan, dit is de basis. Ik geloof niet dat de omgeving zo'n vrouwenterrorist creëert. Het zijn de vader en moeder die hem thuis creëren. De vader door het slechte voorbeeld te geven, de moeder door het te tolereren en bagatelliseren.

Daarom denk ik ook dat een cultuuromslag bij een vereniging als het Amsterdams studentencorps een utopie is. Een cultuurverandering betekent breken met tradities, met normen en waarden. Dit gaat niet zomaar. De leden gaan lekker op het vernederen van zowel aspirant-leden tijdens de ontgroening als vrouwen in het algemeen. Dit is de cultuur. Handtekeningen verzamelen als teken van protest en daarmee een cultuurverandering bewerkstelligen, daar geloof ik niet in.

"Misschien is het een idee om hen, voor ze naar de universiteit gaan, een dienstplicht te laten ondergaan, onder leiding van vrouwelijke officieren."

Weten jullie nog dat rapper Boef twee vrouwen 'kech' noemde en heel Nederland in rep en roer was? De allochtoon die meisjes hoer noemt? Diezelfde mensen vinden nu dat we overdrijven met onze ophef. Want, daar komt-ie weer: dit is toch stoerdoenerij van wat corpsballen? Dit hoort er toch bij, bij zo'n studentenvereniging?

Gelijke monniken, gelijke kappen. Als we vrouwenterroristen willen aanpakken dan moeten we dat ook doen bij zich misdragende leden van een studentencorps. Ze hadden het zelfs letterlijk over de 'nekken van vrouwen breken' om hun 'lul erin te steken'. Dit is toch gewoon aanzetten tot geweld tegen vrouwen, zoals burgemeester Halsema al aangaf? Dat is maar een kleine stap naar vrouwenmoord, femicide.

Herendiner? Ze moeten zich diep schamen. Misschien is het een idee om hen, voor ze naar de universiteit gaan, een dienstplicht te laten ondergaan, onder leiding van vrouwelijke officieren, zodat ze kunnen leren hoe ze fatsoenlijk omgaan met vrouwen. Misschien kunnen ze hun vaders dan ook meenemen. Cultuur begint bij opvoeding, ook bij de zogenaamde elite van Nederland. De elite die onaantastbaar leek, maar nu wordt aangesproken op haar normen en waarden, oei oei oei... slecht opgevoed gewoon.

Yeşim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.