Yesim Candan

Minder asielzoekers? Nee, meer huizen graag

22 juli 2022 05:53

Meedo kwam op zijn negentiende uit Irak, via Syrië, naar Nederland. Inmiddels woont hij veertien jaar hier, spreekt vloeiend Nederlands en werkt als make-up- & hair-artist. Terwijl hij in zijn salon van de week mijn haren en make-up deed, vertelde hij hoe moeilijk het voor hem is geweest om de Nederlandse taal goed te leren – bij aankomst sprak hij alleen Arabisch. Echt indrukwekkend als je bedenkt dat sommige biculturele jongeren die in Nederland zijn geboren, met een 'buitenlands' accent Nederlands spreken.

Net als andere asielzoekers in ons land heeft Meedo zich destijds moeten aanmelden in Ter Apel voor het in gang zetten van zijn asielprocedure. Tegenwoordig zit het aanmeldcentrum in de provincie Groningen tjok- en tjokvol en moeten asielzoekers noodgedwongen in provisorische tentjes bivakkeren. De beelden van kinderen die buiten liggen te slapen werden de afgelopen dagen veelvuldig gedeeld op social media.

"Buiten op straat slapen zou voor geen enkele nationaliteit de norm moeten zijn. Iedere asielzoeker verdient een menselijke ontvangst."

Vorige maand trok het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) al aan de bel omdat Ter Apel uit zijn voegen barst. De asielzoekers daar zijn overigens geen Oekraïners: de vluchtelingen uit dat land hebben een speciale status en kunnen zich direct melden bij de gemeente. Alle andere vluchtelingen moeten zich wel nog altijd melden in Ter Apel. Misschien dat het de gemiddelde Nederlander niet zoveel uitmaakt welke nationaliteit de vluchteling heeft die buiten op een stoeltje de nacht mag doorbrengen. Mij baart dit wel zorgen, want hiermee maken we in Nederland onderscheid tussen vluchtelingen mét en zónder speciale status.

De oplossing om de asielzoekers dan maar op cruiseschepen op te vangen, vind ik een grove belediging. En buiten op straat slapen zou voor geen enkele nationaliteit de norm moeten zijn. Iedere asielzoeker verdient een menselijke ontvangst nadat hij of zij het moederland is ontvlucht.

Natuurlijk moeten we ons afvragen, zeker als je de woningcrisis meeweegt, of Nederland niet te vol is. De anti-vluchtelingen-onderbuikgevoelens tieren alweer welig en worden zo alleen maar heviger. Deels begrijpelijk: de gemiddelde Nederlander ziet een onhoudbare stroom mensen op zich afkomen en maakt zich daar grote zorgen over. Waar moeten al die mensen wonen?

"In Duitsland krijgen uitgeprocedeerde asielzoekers een jaar lang een verblijfsvergunning en de kans om werk te zoeken."

Is het geen idee om het personeelstekort tegen te gaan met het arbeidspotentieel dat deze nieuwe instroom van asielzoekers ons biedt? Er dan uiteraard wel van uitgaand dat deze asielzoekers hier willen werken. Want ook hier bestaat weer onderscheid: vluchtelingen uit de Oekraïne mogen wel direct werken in Nederland, asielzoekers uit andere landen mogen dat alleen als hun asielaanvraag minstens zes maanden in behandeling is. En dan per jaar slechts 24 van de 52 weken.

Vergelijk dit eens met buurland Duitsland. "Duitsland is een migratieland", zei bondskanselier Olaf Scholz daarover. De 200.000 uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen een jaar lang een verblijfsvergunning en de kans om werk te zoeken. Zo wordt de druk op de arbeidsmarkt verminderd. Als Nederland dit ook zou doen, zouden we in elk geval minder een 'asielzoekersprobleem' hebben. Blijft over: het woningprobleem. Dus, minister De Jonge: meer huizen graag!

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.