Yesim Candan

Wie zijn die Max Verstappen-fans?

15 juli 2022 05:48

Als ik ergens helemaal niets mee heb, is het met de Formule 1. Niet dat ik niet van auto's hou – integendeel. Die liefde voor auto's komt uiteraard door mijn Turkse roots. Ook al woonde je vroeger in een arme wijk, de BMW's en Mercedessen werden klaargestoomd om er vervolgens mee naar Turkije te rijden. Twee tot drie dagen deed je erover om van Nederland naar Turkije te rijden. Daar kon je als gastarbeider dan pronken met je Duitse wagen. Want alleen dan telde je mee. Auto = status, in mijn Turkse cultuur. Je kunt beter een mooie auto hebben dan een mooi huis.

Maar zo'n Formule 1-race is van een heel ander kaliber. Ik snap niets van de euforie waar heel Nederland door Max Verstappen dan middenin zit als er weer zo'n race is en iedereen aan de tv gekluisterd zit.

"Ze lijken allemaal op elkaar. Dezelfde polo aan, dezelfde blik in hun ogen, en het zijn allemaal witte mannen."

Dus nee, mij zul je niet aantreffen tussen het publiek van een Formule 1-race. Trouwens, over dat publiek gesproken: mijn oud-buurman vertelde me vorig jaar dat hij zich, toen de race in Zandvoort was, zo had verbaasd over het racepubliek. "Ze lijken allemaal op elkaar, Yesim. Dezelfde polo aan, dezelfde blik in hun ogen, en het zijn allemaal witte mannen." Dat hem dit opviel terwijl hij zelf ook wit is, wil wel wat zeggen.

Toen kwam zondag het bericht over de misdragingen van Max Verstappen-fans in Oostenrijk. "Het was een topdag, maar dronken mannen hebben de ervaring wel verpest", zei Robyn van Gorsel, die dit weekend bij de Grand Prix in Oostenrijk was, tegen De Stentor. "Ik werd constant nagefloten en aangegaapt door dronken mannen." Een andere vrouw laat in Het Parool weten dat ze moest vechten tegen een paniekaanval en om 'niet de hele weg naar de uitgang te huilen omdat ik zo bang was'. Een andere bezoeker vertelt: "Het meisje dat ijs verkoopt, wordt onophoudelijk lastiggevallen door oudere, dronken mannen. Het is vreselijk." Allemaal 'grensoverschrijdende berichten' dus.

"Een groep mannen die vrouwen lastigvallen, valt áltijd onder grensoverschrijdend gedrag. "

Witte, dronken mannen in een oranje polo die zich tijdens een autorace misdragen en jonge vrouwen lastigvallen, zo erg dat vrouwen er paniekaanvallen van krijgen. Mag dit wel zo nadrukkelijk gezegd worden? In de media wordt al jaren gesproken over 'straatterroristen', Marokkaanse jongens die Nederlandse meisjes op straat zouden naroepen en lastigvallen volgens onder anderen de heer Wilders. We hebben het continu over straatintimidatie door bepaalde culturen en hoe bepaalde religies vrouwen bejegenen. Vervolgens barsten de sociale media dan uit hun voegen van het ongenoegen dat wordt geuit, over de rug van andere culturen en religies.

Maar wat verbaast mij als ik de reacties lees van mannelijke racefans op sociale media onder berichten over de misdragingen van racefans in Oostenrijk? Daar worden grappen gemaakt over de vrouwen die zich daar zo onveilig hebben gevoeld omdat ze er, volgens deze mannen, niet zouden uitzien.

Is dit geen hypocrisie ten top? Een groep mannen die vrouwen lastigvallen, valt áltijd onder grensoverschrijdend gedrag. Dus ook de oranje polo dragende, witte man met oranje pet moet zich gedragen. Of, zoals Max Verstappen zelf zegt, stoppen met drinken. Sowieso moet je als man alleen drinken als je je in toom kunt houden.

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.