Yesim Candan

De Nederlandse man is in de war

08 juli 2022 05:57

De MeToo-kwestie raast als een orkaan door Nederland. Niemand wordt daarbij gespaard. Acteurs, zangers, voetballers, politici: ze worden allemaal door het slijk gehaald. Seksueel grensoverschrijdend gedrag, misbruik, mishandeling, en als het tegenzit ook nog verkrachting. Het waren de misstanden bij The Voice of Holland die zulk gedrag vol in de schijnwerpers zetten.

Tot die tijd vond ik het bekendste verhaal altijd dat van 'billenknijper' Ruud Lubbers. Hij zou bij de VN vrouwen hebben lastiggevallen, onder meer door hen in de billen te knijpen en met zijn kruis tegen hun achterste aan te schuren. Eigenlijk was de kwestie-Lubbers een gevalletje MeToo-cancelling avant la lettre (onze oud-premier is nooit schuldig bevonden).

Enfin, ik snap best dat je als man tegenwoordig 's avonds niet meer kunt slapen omdat je als de dood bent dat jouw WhatsAppberichten het daglicht niet kunnen verdragen. Geen enkele man is nu trouwens veilig, want je hoeft helemaal geen bekende Nederlander te zijn om openlijk te worden 'ontmaskerd'. De Nederlandse man was al een held op sokken met zijn hypocriete geflirt, veilig vanachter de laptop en niet in your face. Maar nu durft hij natuurlijk helemaal niet meer.

"Je gaat seksen op contractbasis, waarbij je nog kunt kiezen voor een freelance of een vast sekscontract."

Mannen stellen me geregeld vragen als: mag ik nog wel een compliment geven? Mag ik nog zeggen dat ze een mooie jurk aanheeft? Een sketch uit het programma Nieuw Zeer geeft die gevoeligheid treffend weer. "Leuk truitje", zegt de directeur als zijn werkneemster binnenkomt. Waarop een ongemakkelijke stilte volgt. En dan een verontwaardigd: "Wát zei je?"

Er is tegenwoordig een centraal meldpunt waar vrouwen de mannen kunnen aangeven die hen seksueel intimideren. Dit is een geheel nieuw werkgebied voor bedrijfsrecherches en andere onderzoeksbureaus: hoe ga je om met de meldingen, hoe onderzoek je of het juridisch wel allemaal klopt?

De flirtende man, kortom, staat behoorlijk onder druk. Het lijkt wel alsof vrouwen denken: we gaan één voor één alle handtastelijke mannen publiekelijk lynchen. Vind je het gek dat er mannen zijn die hierdoor in de war raken over de spelregels van de vrouw? Misschien is het een idee om, net als in Zweden, vooraf expliciet te vragen of een vrouw seks wil. Maar de spontaniteit gaat er zo wel af natuurlijk. Je gaat seksen op contractbasis, waarbij je nog kunt kiezen voor een freelance of een vast sekscontract. Waar is de tijd gebleven dat de vrouw haar witte zakdoek liet vallen, waardoor de man wist: o, nu kan ik haar het hof maken.

"Misschien moeten we de rollen gewoon omdraaien: de vrouw versiert voortaan de man."

Seks verkoopt en onze hele samenleving is de afgelopen decennia behoorlijk geseksualiseerd. De man is daarbij van oudsher de jager, de vrouw de prooi. Dit heeft alles te maken met hoe mannen naar vrouwen kijken. Hun kijk op vrouwen wordt al heel jong bepaald dankzij internet, videoclips en reclames zoals die van Suit Supply (het kledingbedrijf brengt campagnes uit die tot woede leiden vanwege vermeend seksisme, meestal met ontblote vrouwen in de hoofdrol).

Misschien moeten we de rollen gewoon omdraaien: de vrouw versiert voortaan de man. Zodat het duidelijk is wanneer en óf de vrouw de man wil. Dan moeten mannen dus wachten totdat ze versierd worden. Van jager tot afwachtende partij… wie had dat ooit gedacht?

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.