Yesim Candan

Op zoek naar goede vaders

17 juni 2022 06:00

In het dierenrijk zie je dat de leeuw zijn welpjes achterlaat en doorgaat naar zijn volgende nestje. Waarom een leeuw de koning van het dierenrijk wordt genoemd, is mij een raadsel: het zijn de leeuwinnen die bij de welpjes blijven en ze met hun hele hebben en houden beschermen.

Dat zie je ook bij moeders en hun kinderen. De navelstreng die moeder en kind verbindt is uniek, die connectie is voor het leven. Dat de vader vanaf de geboorte pas een band krijgt met zijn kinderen is inherent aan de wetten van de natuur. Dat is ook de reden dat kinderen vaak op hun vader lijken na de geboorte – anders zou de vader het kind direct verlaten.

Ik ken kinderen die hun vader niet meer zien. Die vaders willen dan zelf geen contact meer met hun kinderen of zijn zelfs weggegaan bij het gezin, net als de leeuw in het dierenrijk. Onverantwoordelijke en egoïstische vaders, die een kind bij een vrouw verwekken en dan met de noorderzon verdwijnen. Zo creëer je meteen verlatingsangst bij een kind, in combinatie met bindingsangst.

"Toeval of niet, ik ben omringd door vrienden die allemaal geen contact (meer) hebben met hun vader."

Dit is – helaas – het beeld dat ik van vaders heb. Het zal te maken hebben met de bubbel waarin ik verkeer, maar eerlijk: ik zie zelden verantwoordelijke, lieve en zorgzame vaders. Ja, één vriend van mij, Mik. Ik wens ieder kind zo'n vader.

Toeval of niet, ik ben omringd door vrienden die allemaal geen contact (meer) hebben met hun vader. Ze zeggen weleens dat je je vrienden uitkiest op een gemeenschappelijke deler. Dit klopt in mijn geval dan zeker, want zelf heb ik ook geen goed contact met mijn vader. Ik heb hier eerder al eens over geschreven, dus ga er verder niet te veel woorden aan vuil maken. Maar ik vind dat mijn vader nooit vader had moeten worden.

20 procent van de volwassenen tussen de 25 en 46 jaar die als kind een scheiding van hun ouders hebben meegemaakt, hebben geen contact meer met hun vader. Het percentage dat geen contact meer heeft met hun moeder, is met 5 procent een heel stuk lager. Ik ken veel mannen die zonder een vader zijn opgegroeid. Deze mannen zijn uitgegroeid tot de grootste gentlemen die ik ken.

"Sommige vaders zijn zo gewelddadig dat ze hun vrouw of partner vermoorden, de moeder van hun kinderen."

De afgelopen week stond voor mij in het teken van mannen, omdat ik gek genoeg beter kan opschieten met mannen dan met vrouwen. Ik maak een 'mannenpodcast' waar gast Hizir Cengiz – student strafrecht – geëmotioneerd werd toen hij het over zijn gewelddadige vader had en zei: "Liefde is voor mij troebel geworden."

Want die heb je ook nog: gewelddadige vaders. Zo gewelddadig dat ze hun vrouw of partner vermoorden, de moeder van hun kinderen. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: elke acht dagen wordt een vrouw vermoord door haar (ex-)partner.

Zijn er vaders/mannen die samen met mij hierbij stil willen staan? Dat kan zondag, op Vaderdag, om 12 uur op de Dam in Amsterdam. Het wordt tijd dat ook mannen in de kwestie #femicide hun stem laten horen. Wie weet herzie ik dan mijn mening over vaders... De vrouwen die dit overkomt, hebben allemaal ook een vader.

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.