Yesim Candan

De wapenziekte van Amerikanen

27 mei 2022 06:11

Negentien kinderen en twee leerkrachten zijn koelbloedig vermoord op een basisschool in het plaatsje Uvalde, in het zuidwesten van Texas. De reden waarom zullen we misschien wel nooit weten. Wat we wel weten, is dat je in- en inslecht moet zijn om vooral kleine kinderen te vermoorden. Een aanslag is dit.

Een aanslag op alle ouders die 's ochtends hun kind gedag hebben gezoend en geknuffeld voordat ze naar school gingen, om ze daarna niet meer levend terug te zien. De schutter zelf was nog maar een puber, achttien jaar oud. Hij schijnt gepest te zijn op school. En hij scheen mentale problemen te hebben, zo erg, dat hij dus met een geweer en een pistool een massamoord pleegde op kleine kinderen.

In The Land of the Free kan het je zomaar gebeuren dat je tijdens het hardlopen of het winkelen wordt neergeschoten.

Dit is de zoveelste mass shooting in Amerika. In The Land of the Free kan het je zomaar gebeuren dat je tijdens het hardlopen of het winkelen wordt neergeschoten. Want in Amerika kan iedere gek aan een wapen komen.

Het wordt tijd dat Amerika, na jarenlang structureel te hebben geïnvesteerd in het bestrijden van terroristen in het buitenland, het terrorisme in eigen land eens gaat bestrijden. De VS is het enige land ter wereld dat meer wapens heeft dan mensen. Maar liefst 120 wapens per 100 Amerikanen, volgens het in Zwitserland gevestigde Small Arms Survey (SAS), dat wereldwijd al het wapengeweld bijhoudt. De VS wordt in de ranglijst gevolgd door Argentinië en Jemen.

Terwijl het is bewezen dat het aanpassen van de wapenwet – als in: niet iedereen kan zomaar een wapen aanschaffen – direct een positief effect heeft. Zoals in Australië en Zuid-Afrika bijvoorbeeld, waar sinds het aanpassen van de wapenwet het aantal moorden en massabeschietingen drastisch is afgenomen. Net als trouwens in Schotland, zoals RTL Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans onlangs meedeelde, waar ze de wet hebben veranderd nadat er kinderen op een crèche waren vermoord. Waarom lukt het dan niet om de wapenwet in de VS aan banden te leggen?

Gelukkig zijn er steeds meer Amerikanen die zich openlijk uitspreken tegen de wapenwet.

En is het niet ironisch dat de mensen die zich aan de wapenwet vastklampen alsof hun leven ervan afhangt, juist de conservatieve Amerikanen zijn? De zogeheten pro-lifers die fel tegen abortus zijn (want pro ongeboren leven), maar die nauwelijks iets willen doen aan de wapenwet om mensenlevens te redden.

Zoals de Republikeinse politicus Ted Cruz, die vindt dat scholen gewoon beter beveiligd moeten worden. Sloten op deuren en beveiligers voor de ingang van scholen, dat soort werk. Want: "Als we dat hadden gedaan, dan hadden de 19 kinderen nog geleefd." Met andere woorden: kom niet aan onze wapenwet.

Gelukkig zijn er steeds meer Amerikanen die zich openlijk uitspreken tegen de wapenwet. Zoals basketbalcoach Steve Kerr, die vlak na het horen over de massabeschieting van de school in Texas hevig geëmotioneerd op tv opriep dat er iets aan de wapenwet gedaan moet worden. Genoeg is genoeg, zei hij, en hij deed een beroep op al die senatoren die ervoor zorgen dat de wapenwet blijft zoals die blijft.

De Amerikaanse wapenlobby stimuleert de terroristen in eigen land.

Inderdaad, genoeg is genoeg, maar niet in de ogen van de machtige wapenlobby in de VS. Onder de noemer dat iedere Amerikaan zich te allen tijde moet kunnen verdedigen met een wapen. Ten koste van andere levens.

Ik ben bang dat er heel veel kinderen nog slachtoffer gaan worden… De Amerikaanse wapenlobby stimuleert de terroristen in eigen land.