Yesim Candan

Veroordeeld door je muziek

22 april 2022 05:55

Liefst 4 jaar en 2 maanden moet rapper Murda de Turkse gevangenis in. Vanwege het rappen over het roken van een joint. Of 'het verheerlijken van drugsgebruik', zoals het Turkse Openbaar Ministerie het formuleerde in de aanklacht tegen hem.

Soms kun je als land ook te ver doordraven in je beleid. Turkije hanteert een zerotolerancebeleid als het gaat om drugsgebruik of het bezitten van drugs – er staat je 2 tot 5 jaar cel te wachten als je je hieraan 'schuldig' maakt. Dat via Turkije nogal wat drugs vanuit Afghanistan en Iran naar Europa worden vervoerd, doet er even niet toe.

"In plaats van hem te veroordelen, zouden de Turken Murda op handen moeten dragen."

Het is toch van de zotte dat een Nederlandse muzikant met Turkse roots, geboren, getogen én wonend in Amsterdam-Noord, wordt veroordeeld in Turkije vanwege een raptekst? Een muzikant nota bene die ervoor heeft gezorgd dat, door zijn muziek, overal in de wereld mensen in het Turks gingen rappen? In plaats van hem te veroordelen, zouden de Turken trots op hem moeten zijn. Hem op handen moeten dragen.

Buiten dat: hoe zit het met de vrijheid van meningsuiting? Het is de grootste marteling om tegen een artiest te zeggen: je mag niet rappen of zingen over wat je wilt. Dat is net zoiets als tegen een columnist zeggen: schrijf daar maar niet over.

"De prijs is erg hoog als je als Turkse Nederlander het verschil wilt maken."

Toch is dit exact wat mensen om mij heen mij steeds vaker adviseren. "Yesim, pas een beetje op met wat je schrijft." Net als Murda hou ik ook zielsveel van Turkije. In mijn hart en ziel ben ik Turks, maar ik bekijk de wereld met Nederlandse ogen, zoals cabaretier Nilgün Yerli ooit treffend zei. Van vrienden in Turkije hoorde ik onlangs dat een vrouw een klacht over mij heeft ingediend op een Turkse website. Een soort kliklijn, echt DDR-praktijken. De prijs is erg hoog als je als Turkse Nederlander het verschil wilt maken.

Hierdoor vraag ik mezelf weleens af wat ik moet doen met mijn Turkse nationaliteit en die van mijn kinderen. Bij mijn geboorte had ik, al ben ik in Rotterdam geboren, alleen de Turkse nationaliteit. Pas veel later kreeg ik ook de Nederlandse. Ik herinner me nog dat mijn ouders daarvoor de aanvraag gingen indienen.

"Turks-Nederlandse artiesten, schrijvers, kunstenaars moeten onbevreesd hun werk kunnen doen."

Mijn kinderen heb ik zelf aangegeven bij het Turkse consulaat, dus inmiddels hebben die ook de Turkse nationaliteit. Maar of dit nou zo verstandig was… Het schijnt nog niet zo eenvoudig te zijn om van je Turkse nationaliteit af te komen. Veel zou het ook niet uitmaken: Murda heeft alleen de Nederlandse nationaliteit en werd toch opgepakt en veroordeeld in Turkije.

Ik hoop dat hij in hoger beroep toch wordt vrijgesproken. Nu hij tot zo'n lange celstraf is veroordeeld, is het hoog tijd dat de Nederlandse overheid zich uitspreekt over deze kwestie. Het gaat hier om een Nederlands staatsburger. Eentje van biculturele afkomst, maar dat zou toch niet mogen uitmaken? Uiteindelijk wil Nederland dat iedere Turk zich hier aanpast. Maar als puntje bij paaltje komt, staat het niet achter 'de Turk'.

Laat de Nederlandse regering dan ook meteen die buitenlandse kliklijnen en aanklachten veroordelen. Turks-Nederlandse artiesten, schrijvers, kunstenaars moeten onbevreesd hun werk kunnen doen.

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.