Yesim Candan

Poep aan de theedoek

31 december 2021 05:53

Er wordt gezegd dat je de mate van menselijke beschaving kunt afmeten aan het toiletgebruik. Hoe beschaafder de mens, hoe hygiënischer zijn of haar toiletgebruik. Als kind van immigranten kwam ik tijdens onze zomervakanties in Turkije in aanraking met het hurktoilet, zoals je die ook in Frankrijk hebt. Soms was het niet meer dan een gat in de grond, maar vaak was er een 'opvangbak' met aan de zij- of voorkant een soort plateau waarop je je voeten kunt plaatsen.

Als ik als kind in het dorp van mijn ouders was, weigerde ik naar de wc te gaan omdat ik het smerig vond. Mijn laatste herinnering aan zo'n hurktoilet was bij mijn opa en oma in Turkije, waar het zwart zag van de kakkerlakken die uit het gat waren gekomen. Over beschaving gesproken.

Eerder heb ik al eens geschreven dat ik vind dat de hygiëne bij Nederlanders ver te zoeken is. Denk aan iets basaals als je handen wassen bij thuiskomst of na toiletbezoek. Ook zoiets: mensen houden binnen hun schoenen aan, terwijl je overal op straat hondenpoep en spuug ziet liggen. Die column werd mij destijds niet in dank afgenomen. Hoe durfde ik te zeggen dat Nederlanders niet hygiënisch zijn?

"Waarom wassen Nederlanders na toiletgebruik hun handen in de keuken? Zelfs als er een wastafeltje in het toilet is?"

Enfin: op oudjaarsdag wil ik hier graag nog iets aan toevoegen. Waarom wassen Nederlanders na toiletgebruik hun handen in de keuken? Zelfs als er een wastafeltje in het toilet is?

Omdat ik dit nooit zal snappen, heb ik over die vraag getwitterd. De reacties die ik kreeg, waren uiteenlopend. Van: de wastafel in het toilet heeft alleen koud water, tot: de wastafel in het toilet is zo klein dat de vloer helemaal nat wordt als je daar je handen wast. Maar dan nog: waarom was je dan je handen in de keuken, om ze daarna vrolijk af te vegen aan de theedoek? De keuken is om eten in te bereiden, om groente en fruit te wassen.

Ik heb een keer meegemaakt dat ik ergens mijn handen waste in de keuken (zónder daarvoor overigens naar de wc te zijn geweest). Na het wassen droogde ik mijn handen af aan een theedoek – en ik rook poep aan die theedoek. Stel dat daarmee later een bord wordt afgedroogd. Dat kan toch niet?

"Bouw standaard twee toiletten in een appartement, met daarin extra grote wastafels met warm water én een bidet."

Tegenwoordig zijn we continu bezig met hygiëne, een voortvloeisel uit het coronatijdperk. Hygiëne is een voorzorgsmaatregel geworden, een vereiste om met elkaar om te (kunnen) gaan. Buiten dat je dus níét je handen na het toiletbezoek moet wassen in de keuken, wil ik graag nog een paar stapjes verder gaan als het op hygiëne aankomt. Waarom hebben we in Nederland geen bidet in het toilet, zoals in Frankrijk? Voor een stukje extra hygiëne daar beneden? En waarom hebben we niet standaard verschillende toiletten in één appartement?

Met al die nieuwe woningen die de komende jaren gebouwd gaan worden, wil ik bij dezen graag een oproep doen aan projectontwikkelaars: bouw standaard twee toiletten in een appartement, met daarin extra grote wastafels met warm water én een bidet. Allemaal een zalig uiteinde gewenst!

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.