Ga naar de inhoud
Yeşim Candan

Biculturelen achter Baudet? Wat krijgen we nou?

In de verte zie ik twee ondernemers aan komen lopen die ik ken. Ze stoppen bij mij om een praatje te maken en één van de twee maakt aanstalten om zijn hoofd dichter naar het mijne te brengen. Ik reageer afstandelijk. Mijn moeder logeert tijdelijk bij mij, dus ik wil nu geen zoenen ter begroeting geven aan jan en alleman.

Enfin, de bevriende ondernemer zegt na mijn afwijzing geïrriteerd: "Geloof jij in corona?" Waarop ik nauwelijks mijn ongeloof kan verbergen (onlangs lag een goede vriendin van me in het ziekenhuis omdat ze door corona geen adem meer kon halen). De ondernemer en ik raken vervolgens in een felle discussie verzeild. Zijn zakenpartner komt erbij staan en begint over 'feiten en cijfers' uit de koker van Thierry Baudet die de waarheid zouden laten zien.

"De coronamaatregelen wegen voor sommige biculturelen zwaarder dan het feit dat Forum voor Democratie een extreemrechtse partij is."

"Dus je gelooft de cijfers van het RIVM niet?" vraag ik. Nee, luidt hierop zijn antwoord. Dit wantrouwen naar de regeringspartijen toe, en vooral richting de heren Rutte en De Jonge, resulteert in een nieuwe, maar schizofrene vorm van steun voor Forum voor Democratie: door biculturele moslims. Dat Baudet de boreale samenleving propageert en tevens de rassen wil uitdunnen, maakt deze mensen niets uit. Afgelopen weken heb ik verschillende biculturele landgenoten en religiegenoten gesproken en hoor ik dezelfde geluiden. Waar komt hun steun voor Forum voor Democatie toch vandaan?

Dat de regeringspartijen niet willen investeren in extra ic-bedden en ook niet in de gezondheidszorg, is voor velen van hen een teken dat er iets anders schuilt achter de regeringsaanpak van de coronapandemie. Evenals het feit dat volgens hen de regering controle over de bevolking wil uitoefenen. Dus liever een racist en fascist aan het roer, vraag ik dan altijd. Ja, is dan hun antwoord. De coronamaatregelen wegen voor hen zwaarder dan het feit dat Forum voor Democratie een extreemrechtse partij is.

"De ervaring dat biculturele moslims pal achter Baudet staan, bezorgt me een soort 'lost in translation'-gevoel."

Thierry Baudet, die de ongevaccineerden vergelijkt met de nieuwe joden en de wegkijkende uitsluiters ziet als de nieuwe nazi's en NSB'ers: onder sommige biculturelen is de afkeer jegens Rutte en De Jonge zo groot dat Baudet voor hen kennelijk een oplossing biedt. Baudet – anti-coronavaccin, anti-QR-code – is een stem van verzet waar ze zich blijkbaar in herkennen. Natuurlijk zijn er veel die, net als ik, totaal geen voorstander zijn van het beleid, de ideologie en dat hele Forum voor Democratie op zichzelf. Maar ik constateer een tendens en baseer mijn mening op wat ik om mij heen hoor en de discussies die ik voer.

Dat corona een enorme kloof veroorzaakt in de samenleving door alle maatregelen en door de levenswijze, overtuiging en opstelling van alle individuen daarin, dat wisten we al. Maar de ervaring dat biculturele moslims pal achter Baudet staan, bezorgt me een soort 'lost in translation'-gevoel. De stem tegen álle maatregelen zorgt ervoor dat Baudet een nieuwe doelgroep aantrekt. Wie had dit ooit gedacht? Racisme is voor die mensen dus kennelijk geen gezwel, maar het coronavaccin en de daarbij horende maatregelen zijn dat voor hen wel. Het coronavirus maakt racisme en fascisme schijnbaar ondergeschikt aan principes.

Yeşim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.